Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De prijswinnaars en trainers/begeleiders van Shaolin Kempo Kai.
• De prijswinnaars en trainers/begeleiders van Shaolin Kempo Kai. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Shaolin Kempo Kai trots op EK-prestaties

  •   238 keer gelezen

BERKENWOUDE • Nicky Markus uit Berkenwoude heeft tijdens de Europese kampioenschappen American Kempo een gouden medaille op het onderdeel Kata veroverd. Haar twee clubgenoten Rik Smitskamp en Finn Heuvelman van de plaatselijke vechtsportvereniging Shaolin Kempo Kai behaalden zilver en brons.

De trainers Ron Smitskamp en zijn neef Louis Smitskamp zijn maar wat trots op hun pupillen, die het aandurfden zich te meten met de Europese toppers in hun leeftijdcategorie. De 17-jarige Nicky Markus beoefent sinds zes jaar het Shaolin Kempo. "In 2013 kwam ze als verlegen meisje binnen, maar al snel straalde ze zelfvertrouwen uit," vertelt een trotse Ron Smitskamp. "Het valt niet mee om op zo'n groot evenement als een EK te presteren. Wij zenden alleen pupillen uit, die de druk aan kunnen en niet bang zijn om te verliezen. Louis begeleidt hen op de toernooien."

Een driekoppige, internationale jury gaf aan Nicky Markus de meeste punten. "Ik voerde een Kata, een schijngevecht, vrijwel foutloos uit", kijkt de glunderende Europees kampioene terug. "Daarbij word je beoordeeld op je presentatie, strijdlust en slaan. De jury let ook op je ademhaling en of je tijdens het gevecht gefocust bent. De filosofie is dat je tegenstanders uit meerdere richtingen komen. Je verdedigingtactiek is dan uitermate belangrijk. Ik ga me verder bekwamen op meer onderdelen en ik wil graag in de toekomst de zwarte band halen."

Finn Heuvelman (12) en Rik Smitskamp (14) luisteren aandachtig naar hun clubgenoot en koesteren hun gewonnen medailles. "Kempo is veel leuker dan voetbal," stelt Finn. "Deze medaille is mijn eerste grote prijs. Ik heb de medaille aan mijn klasgenoten laten zien en die waren onder de indruk. Ik draag nu de gele band met oranje slip, maar een zwarte band later lijkt me te gek."

Rik Smitskamp, de zoon van Louis, grossiert in eremetaal. In het Portugese Albufeira werd hij twee jaar geleden zelfs wereldkampioen Kata. Naast de kempotraining beoefent hij de turnsport en dat werpt zijn vruchten af bij aanvallende en verdedigende acties."Ik train elke donderdagavond een uur in Berkenwoude. Als er een toernooi aankomt ga ik meer trainen in Gouda, waar ook een Shaolin Kempo Kai-locatie is," aldus Rik.

"Ik ben op jonge leeftijd begonnen met deze verdedigingssport," besluit zwartebander Ron Smitskamp. "In mijn familie zijn er nog meer met het 'kempovirus' besmet. Deze sport loopt als een rode draad door mijn leven. In 2007 behaalde ik de vierde dan en tevens mijn lerarendiploma bij de Shaolin Kempo Bond. In deze sport zijn het plezier hebben en het respect tonen belangrijke drijfveren. De prestaties komen vanzelf, als je er maar hard genoeg voor werkt."

Wim Kroone

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }