Afbeelding

'Hogere afvalstoffenheffing sneu voor burger'

Algemeen 956 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard gaan meer bijdragen aan de afvalstoffenheffing.

"Dat is sneu voor de burgers die nu netjes hun afval scheiden, maar we kunnen er niets aan doen. De tarieven voor verbranding zijn fors gestegen en we krijgen minder geld van de overheid voor het recyclen van plastic. De afvalstoffenheffing moet kostendekkend zijn. Daarom gaat deze belasting omhoog", sprak wethouder Ria Boere dinsdagavond tijdens de bespreking met de beide commissies van de meerjarenbegroting.

"We gaan kijken of we onze inwoners alsnog tegemoet kunnen komen. Het vaste tarief is het laagste in de omgeving. Ik snap dat het niet eerlijk is dat mensen meer scheiden en toch een hogere rekening krijgen. Ze vragen zich af 'Waar doe ik het voor?'. We willen nog een keer met Cyclus om tafel om meer efficiency te bewerkstelligen."

Misser
De door experts voorgestelde forse rioolheffing om projecten te kunnen uitvoeren, zette Boere destijds op het verkeerde been en was volgens Erik Wassink (SGP) een bestuurlijke misser. Boere gaf dat toe: "Er komt een actualisatie. We hadden geen idee wat dit toen betekende voor de fusiegemeente, maar de impact was groot. Ik zal niet herhalen wat ik intern over dit rapport heb gezegd. We willen graag een reëel beeld geven. Dit was te ambitieus. Wat we meer ontvangen stoppen we in een reservepot. Daar zit nu reeds 10 miljoen euro in."

Ze ziet met enige vrees de toekomstige ontwikkelingen rond de jeugdzorg tegemoet. De overheid betaalt nog drie jaar door, maar daarna draait de gemeente voor alle kosten op. ,,We mogen het straks zelf uitzoeken. Daarvoor zullen we tijdig maatregelen moeten treffen en met andere gemeenten het Rijk intussen dringend verzoeken om niet opeens de hand op de knip te houden."

Boere stelde dat de gemeente Krimpenerwaard het niettemin financieel aardig op de rit heeft en na bestudering van de septembercirculaire nog eens 400.000 euro boven de streep houdt. "We doen het gewoon goed."

Inhuur
Het college trekt meer geld uit voor de inhuur van beleidsmedewerkers, projectleiders en ondersteunend personeel. Op vrijwel alle afdelingen stapelt het werk zich op. De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar. "De gemeenteambtenaar is een schaars artikel", meende burgemeester Roel Cazemier. "En we hebben meer handjes nodig om te voorkomen dat projecten stilvallen. Overigens zitten we met de kosten voor het aantrekken van specialisten onder het landelijk niveau. Ik hoor raadsleden zeggen dat we misschien efficiënter moeten opereren, maar dat is niet het knelpunt. We zijn geen koekjesfabriek. Je bent al blij dat je voldoende expertise kan inhuren."

Met name bij ruimtelijke ordening ligt de lat hoog. De wens om tot het jaar 2030 een slordige 200 woningen per jaar te bouwen vergt veel voorbereiding. Ook een nieuwe brandweerkazerne voor Schoonhoven staat op stapel, maar daarvoor moet het korps geduld hebben. "Een nieuwe locatie is niet zomaar gevonden", aldus wethouder Leon de Wit, die voorlopig wil volstaan met opknapbeurten.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden