• Wethouder Kirsten Jaarsma en boswachter Kees Kool verkennen de wandelpaden.
• Wethouder Kirsten Jaarsma en boswachter Kees Kool verkennen de wandelpaden. Foto: wijntjesfotografie.nl

Aan de wandel in opgeknapte recreatiegebieden

Algemeen 728 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een dag doorbrengen in de recreatiegebieden Krimpenerhout of het Loetbos? Met de aanleg van respectievelijk vier en drie nieuwe wandelroutes kunnen belangstellenden letterlijk en figuurlijk prima uit de voeten.

Kirsten Jaarsma -wethouder te Krimpen aan den IJssel- en Kees Kool (boswachter bij Staatsbosbeheer) hebben deze herfstochtend de wandelschoenen aangetrokken en zijn klaar om één van de vier Krimpenerhout-routes te gaan lopen. Gekozen wordt voor de Natuurroute. Tijdens deze vijf kilometer lange wandeling komen ze langs de mooiste plekjes van de West-Krimpenerwaard, compleet met fraaie doorkijkjes. Verdwalen is uitgesloten, want je loopt aan de hand van gekleurde paaltjes.

Kirsten Jaarsma is om verschillende redenen enthousiast over de kwaliteitsimpuls die het Loetbos en de Krimpenerhout ondergaan. "Het is een mooi samenspel tussen de Groenalliantie en de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel," stelt ze over het project, waarvan waarvan fase 1 inmiddels bijna is afgerond. "Afgesproken is om deze gebieden aan te passen aan de moderne recreant. Die wil actief bezig zijn en beleving ervaren. De routes sluiten daar perfect bij aan."

Uitdagend
"In de Krimpenerhout zijn er vier wandelroutes", vult boswachter Kees Kool aan. "De al eerder genoemde Natuurroute; de Hoogspanningsroute met start bij de surfplas en bij Eetcafé Breeka; de kleine Natuurroute met start vanaf de parkeerplaats bij de surfplas en de Speelroute, die op diezelfde plek begint en tal van leuke speelvoorzieningen kent. In het Loetbos hebben we de Smulroute, waar je onderweg allerlei fruitbomen passeert, een uitdagende Speelroute en een Natuurroute die langs 'de parels van de Loet' voert. Ook hier geldt dat alle routes zijn voorzien van gekleurde paaltjes. In een later stadium komen er ook informatieborden te staan."

Kirsten Jaarsma heeft het project het voorbije jaar zien 'groeien' tot wat het nu is: een aantrekkelijke update van twee populaire verblijfsgebieden. "Ik loop hier vrijwel elke dag en ben echt blij te ervaren hoe mooi zich alles heeft ontwikkeld. Neem het gebied rond de surfplas. Dat wordt in de volksmond al 'Costa del Krimpen' genoemd. Dat zegt genoeg. Ook fijn is dat er een entreegebouw wordt gerealiseerd, compleet met informatie en toiletruimte."

Blauwalgvrij
"Ook het speeleiland voorziet duidelijk in een behoefte", voegt Kees Kool er aan toe. "En in de buurt van de amfibieënpoel komen volgens voorjaar bijenkasten te staan. De imker is van plan om workshops te gaan geven. En dat allemaal rondom een surfplas, die door een pakket aan maatregelen blauwalgvrij is. Kortom, beide gebieden zijn uitnodigender dan ooit. Wij nodigen iedereen uit om er met volle teugen van te komen genieten!"

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden