• Zorgen over de tarieven van de binnenvaarthaven van Ouderkerk.
• Zorgen over de tarieven van de binnenvaarthaven van Ouderkerk. Foto: Jan Timmer

Schippers mijden massaal Ouderkerk

Algemeen 2.066 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Koninklijke BLN Schuttevaer doet een beroep op gemeente Krimpenerwaard om de in 2019 met 43 procent verhoogde tarieven voor walstroom en havengeld te heroverwegen.

Nico Stam, voorzitter van de afdeling Ouderkerk, komt met nieuwe voorstellen als inspreker tijdens de commissievergadering van 29 oktober. Begin november worden de tarieven voor 2020 vastgesteld door de gemeenteraad.

Thuishaven
Nauwelijks een jaar geleden gold de haven van Ouderkerk als een goed bezette binnenvaarthaven en thuishaven voor veel lokale binnenschippers. Na de tariefsverhoging is dat beeld drastisch veranderd. Veel schippers mijden 'Ouderkerk' vanwege de in hun ogen onacceptabele kosten die een verblijf aldaar met zich mee brengen.

"De gemeente Ouderkerk is altijd een binnenvaartvriendelijke gemeente geweest, maar aan dat beeld is een einde gekomen sinds haar bestuurlijke opvolger gemeente Krimpenerwaard de nieuwe tarieven heeft vastgesteld", meent Nico Stam namens zijn achterban. "De gemeente schiet daarmee in zijn eigen voet, want de opbrengsten van de binnenvaarthaven in Ouderkerk zijn dit jaar flink gekelderd. Schippers zoeken en vinden alternatieven. Ze meren aan in gemeenten met normale tarieven of wekken zelf stroom op met aggregaten. Je kunt je afvragen of die situaties gewenst zijn, zeker ook omdat ook het dorp Ouderkerk te lijden heeft onder de afwezigheid van schepen in de haven. Winkeliers lopen inkomsten mis, schippers kunnen minder deelnemen aan het sociale leven. Die vervelende bij-effecten kunnen getackeld worden als gemeente Krimpenerwaard met haar tarieven in de pas gaat lopen met andere binnenvaarthavens. Dat is momenteel duidelijk niet het geval."

Staatje
Stam pakt er een staatje bij waarin verschillende gemeenten worden vergeleken op het vlak van havengeld en stroomkosten. "In Amsterdam betaal je per week 755 euro voor havengeld en stroom, uitgaande van een modern schip van 2000 ton en een stroomverbruik van 300 kWh. In de Drechtsteden en Rotterdam 766 euro, in Arnhem 668 euro en Krimpen aan den IJssel berekent 647 euro. En de haven van Ouderkerk? Daar ben je in de goedkope periode 1018 euro kwijt en in de dure periode 1125 euro. Die dure periode behelst onder meer de bouwvakvakantie en de maanden december en januari, waarbij vooral de stroomtarieven (0,40 euro per Kwh) er enorm in hakken. In vrijwel alle binnenvaarthavens ligt die prijs rond 0,27 cent en in Krimpen aan den IJssel zelfs op 0,19 euro."

Vervolgens: "Zelfs een leek ziet dat Krimpenerwaard te hoog in de boom zit. Wij vinden dat de walstroom per 1 januari in 2020 zou moeten worden teruggeschroefd naar 0,20 per kWh. In dat geval loopt men in de pas met buurgemeente Krimpen aan den IJssel. Voor wat betreft het havengeld achten wij een verhoging van 20 procent ten opzichte van het laag tarief bedrag van 2018 acceptabel. Inzake het hoog tarief moet de gemeente overgaan tot een verhoging van 5 procent ten opzichte van 2018 én een laag tarief vaststellen voor afmeren in geval van sociale gelegenheden als bruiloften, begrafenissen en situaties van ziekte."

Dat is beter dan het 'wegjagen' van de binnenvaart, aldus Stam: "Want zo ervaren veel schippers het nieuwe tarievenbeleid. Best bizar overigens gezien de lange en rijke geschiedenis van de binnenvaart in relatie tot Ouderkerk en het feit dat transport per binnenvaartschip milieuvriendelijk is."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden