Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Afvalcontainers in Krimpen aan den IJssel.
• Afvalcontainers in Krimpen aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

Afvalbelasting Krimpen schiet omhoog

  •   4037 keer gelezen

KRIMPEN /D IJSSEL • Het gescheiden inzamelen van afval in de gemeente Krimpen aan den IJssel werpt z'n vruchten af. De berg restafval slinkt, maar daar staat wel een prijs tegenover.

Huishoudens gaan volgend jaar namelijk een stuk meer afvalbelasting betalen. Dat blijkt uit de gemeentebegroting 2020-2030, die dinsdag door het college is gepresenteerd. De afvalstoffenheffing schiet omhoog. "Het tarief is in feite al jaren te laag om de kosten te dekken", verklaart wethouder Kirsten Jaarsma. "De dekkingsgraad ligt nu onder de 80 procent; we willen naar de 95 procent." Ze schat dat eigenaren van een huis met een WOZ-waarde van 110.000 euro volgend jaar 50 euro meer betalen. Voor woningen met een WOZ-waarde van 220.000 euro gaat het om zo'n 70 euro.

Klimaatverandering
Ook de rioolheffing stijgt in 2020 flink, met zo'n 5 procent. Wethouder John Janson wijst naar de klimaatverandering. "Hoosbuien wisselen af met lange periodes van droogte. Daarom is het nodig om via drainage regenwater op te vangen. Door het scheiden van regen en afvalwater (afkoppelen) voorkom je dat relatief schoon regenwater het riool in loopt en straten bij hevige regenbuien blank komen te staan. Al die aanpassingen kosten geld."

In Oud-Krimpen is al begonnen met het 'waterproof' maken van de wijk. Janson: "Het riool in die wijk is toe aan een verbetering. Veel woningen zijn niet onderheid en daardoor verzakt - net als het openbaar gebied - naar een lager niveau gezakt. Door verzakkingen van de woningen kunnen we het openbare gebied niet ophogen. Dan komen de woningen veel lager te liggen dan de straat, met alle problemen (wateroverlast) voor de bewoners van dien."

Tegenover een verhoging van gemeentelijke heffingen staat een verlaging van de onroerende zaakbelasting (OZB). Dat is volgens wethouder Arjan Neeleman uniek. "In al die jaren dat ik in de Krimpense politiek actief ben heb ik dat nooit eerder meegemaakt." Met de verlaging wil het college naar eigen zeggen benadrukken dat het de OZB ziet als een algemeen dekkingsmiddel.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }