'Contacten tussendoor zó belangrijk'
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Entree van het Gezondheidscentrum.
• Entree van het Gezondheidscentrum. (Foto: archief)

'Contacten tussendoor zó belangrijk'

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het voorstel om het Krimpens Sociaal Team, KrimpenWijzer en het Centrum voor Jeugd en Gezin te verhuizen baart huisartsen grote zorgen.


Het college van B en W wil dat de organisaties vertrekken uit het Gezondheidscentrum en een plek krijgen in het kantoorgebouw van de Rabobank aan het Raadhuisplein. Huisartsen zien dat niet zitten. "Met deze plannen zet je een uniek concept - verschillende zorgdisciplines onder één dak - sterk onder druk", verklaart Ruud Klomp namens de huisartsen. "Bovendien, als al die organisaties verhuizen, staat er in één klap twintig procent van je vloeroppervlakte leeg. Zie dat maar weer eens op te vullen."

Verwateren
Klomp wijst erop dat het concept ontzettend goed werkt. Ook over de onderlinge samenwerking tussen huisartsen en het Krimpens Sociaal Team en KrimpenWijzer is hij positief. "Mensen met psychische of sociale problemen kloppen vaak als eerste bij hun huisarts aan. In veel gevallen verwijzen wij hen door naar bijvoorbeeld het maatschappelijk werk of de jeugdhulp. Wij huisartsen praten veel met mensen van die organisaties. Die contacten tussendoor zijn zó belangrijk. Als deze organisaties 1,2 kilometer verderop zitten, zullen die contacten beslist verwateren."

Klomp's collega Paul van Homberg wijst erop dat inmiddels iedereen er wel van overtuigd is dat een groot aanbod van zorg en welzijn onder één dak veel voordelen biedt. "Als je nu besluit om het concept te ontrafelen, verliest het z'n meerwaarde." Hij wijst naar de jaren 80, toen vijf huisartsen uit het dorp in één gebouw aan de Meerkoetstraat zaten met het consultatiebureau en de huishoudelijke hulp. "Dat was een succes en kreeg navolging in heel Nederland. Het huidige Gezondheidscentrum had er nooit gestaan als dat gebouw er niet was geweest." Kort geleden wees een oud-patiënt van 92 hem erop hoe uniek het Gezondheidscentrum eigenlijk is. "Die dame woont nu in een klein dorp en moet naar verschillende locaties waar zorg wordt verleend. Dat is niet fijn als je zo oud bent. Hier in Krimpen hoefde ze alleen maar naar het Gezondheidscentrum."

Wensen
Klomp stond aan de wieg van het huidige Gezondheidscentrum dat in 2012 open ging en plek biedt aan vijf huisartsenpraktijken, een polikliniek van het IJsselland Ziekenhuis, een apotheek en het Krimpens Sociaal Team/KrimpenWijzer en het CJG. Hij stelt dat bij de ontwikkeling van het gebouw rekening is gehouden met de wensen van die laatste partijen. "Zo wilden zij graag op de begane grond. Dat is gelukt. Ik vind moreel gezien dan ook dat je dan alleen bij zeer zwaarwegende argumenten kunt vertrekken.

Onder de 19 huisartsen is het mogelijke vertrek van het Krimpens Sociaal Team/KrimpenWijzer het gesprek van de dag. Dat verschillende fracties in de gemeenteraad kritisch staan tegenover het voorstel stelt Klomp enigszins gerust. Toch vindt hij het nodig om een signaal af te geven. "Wij huisartsen laten niet zo vaak van ons horen. Dat we dat nu wel doen, zegt genoeg."

Floris Bakker

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier