Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De wethouders Jana Smith (Houten), Ellie Eggengoor, Marieke Schouten (Nieuwegein) en Johan van Everdingen (Lopik) starten de zoektocht naar 'kamers met aandacht'.
• De wethouders Jana Smith (Houten), Ellie Eggengoor, Marieke Schouten (Nieuwegein) en Johan van Everdingen (Lopik) starten de zoektocht naar 'kamers met aandacht'.

Gezocht: 'Kamers met aandacht'

  •   252 keer gelezen

LOPIK • In de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden is afgelopen week een zoektocht naar 'Kamers met aandacht' gestart.

"Het betreft kamers voor jongeren die een jeugdhulpinstelling verlaten, maar niet thuis en nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeenten zoeken samen met jeugdhulpaanbieders naar kamers in de particuliere sector", legt projectleider Bianca van der Neut uit.

Iedereen kan een 'kamer met aandacht' aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Van der Neut: "Of dat nu een zolderkamer is bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis of een kamer boven een winkel dan wel in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer voor minimaal een jaar wordt verhuurd en de huurprijs niet hoger is dat het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie."

De jongere krijgt begeleiding van de jeugdhulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn/haar woonomgeving bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk op eigen benen kunnen staan.

"De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder, inwonende huisgenoten, familie of betrokken buurtbewoners. Het is dus mogelijk dat iemand een kamer verhuurt zonder aandacht te bieden, bijvoorbeeld wanneer deze niet zelf in het pand woont. In dat geval organiseert de jeugdhulpverlener een buurtvriend bij wie de jongere terecht kan", aldus Van der Neut.

De verhuurder en de jongere worden 'gematcht'. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel 'aandacht' hij of zij wil bieden en overlegt op welke wijze dit gebeurt. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen verslavingsproblematiek.

Het betreft een pilot van een jaar waarin de gemeenten op zoek gaan naar minimaal tien kamers voor jongeren uit de regio Lekstroom. Zie voor meer informatie: http://www.kamersmetaandacht.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }