Afbeelding
Foto: 123rf.com

Retailvisie: ‘zorgen over toekomst detailhandel in kleine kernen’

Algemeen 518 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een snelle uitwerking van de Retailvisie is nodig om de winkelcentra in de gemeente Krimpenerwaard in de huidige vorm te behouden. Vooral de horeca kan bijdragen aan een betere winkelbeleving van de moderne consument.

Dat blijkt uit een rapport van BRO uit Boxtel, waarin de onderzoekers de situatie in de elf kernen analyseerden. Het onderwerp stond met hoofdletters op de agenda van de leden van de commissie Samenleving, die zich dinsdagavond bogen over problemen als leegstand, leefbaarheid en nadrukkelijk naar het actieplan van wethouder Jan Vente vroegen.

Startdocument
De Retailvisie is het gemeentelijke startdocument voor samenwerking met winkeliers, vastgoedeigenaren en makelaars. Mogelijk gaat dat gepaard met financiële injecties van de gemeente. Vente laat dat uitzoeken en berekenen door zijn ambtenaren.

Feit is dat de helft van de dorpscentra in de kernen als 'kwetsbaar' wordt omschreven. Erik Wassink (SGP) vroeg zich af of er nog toekomst is voor detailhandel in de kleinste kernen. Hij wil voorkomen dat de leefbaarheid in gevaar komt. Daarom stelde Willem Schoof (GBK) dat de gemeente lokale initiatieven moet omarmen. Schoof noemde met name Gouderak, waar hij duidelijke kansen zag voor vooruitgang. "Inwoners willen graag aan de slag om de neergang tegen te gaan. Wij moeten ons daarbij aansluiten."

Aris Maat (PvdA) wees op de aanpak in Ammerstol, waar een buurtsuper ervoor zorgt dat de boodschappen in het dorp kunnen worden gedaan. "Zoiets zou je ook voor Lageweg en Vlist kunnen opzetten. Het is een interessante variant."

Autoluw
Pro Krimpenerwaard voorzag meer voorspoed in Schoonhoven als het winkelgebied autoluw zou worden gemaakt. Na alle tegenstand lijkt de tijd rijp voor ongestoord wandelen langs de winkels en horecabedrijven op de Haven. "Daarmee los je ook het parkeerprobleem op."

VVD'er Marco Oudshoorn was dezelfde mening toegedaan. Hij pleitte voor een breed gedragen ondernemersfonds voor de hele Krimpenerwaard om samen op te trekken. De inhoud van het rapport vond hij enigszins achterhaald. "Sommige verslagen stammen uit 2017. Sluiten die bevindingen nog wel aan bij de realiteit? Moeten we misschien een vestiging van McDonalds toelaten om vitaal te blijven?

Koopzondag
Volgens wethouder Vente heeft de discussie over de zondagopening voor tijdelijke verwijdering met enkele verbolgen winkeliersverenigingen gezorgd, maar zijn gemeente en ondernemers weer 'on speaking terms'. Alleen Ouderkerk heeft geen behoefte aan deelname aan het overleg. "Zij zien daar geen meerwaarde in. De winkeliers hebben ons alleen hun parkeerwensen kenbaar gemaakt."

De wethouder is bezorgd over de ontwikkeling van Lekkerkerk en ziet met vreugde dat Krimpen aan de Lek zich prima presenteert. "Iedere kern pakt het op zijn eigen manier op. In Bergambacht nemen vastgoedeigenaren en makelaars deel aan de gesprekken met gemeente en winkeliers. Zoiets zou ook in Lekkerkerk moeten gebeuren."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden