Afbeelding

Krimpenerwaard: woonlasten stijgen met inflatiecorrectie; investeringen in schoolgebouwen

Algemeen 468 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een verhoging van de afvalstoffenheffing, die enigszins gecompenseerd wordt door verlaging van de rioolheffing. Daar kan je volgens wethouder Ria Boere (financiën) mee voor de dag komen in een tijd van bezuinigingen en lastenverzwaringen.

Het is niet overal feest. In veel omliggende gemeenten wordt de broekriem verder aangetrokken. Daarom is Boere zeer tevreden over de financiële situatie van de gemeente Krimpenerwaard. Dat stelde ze tijdens een toelichting op de meerjarenbegroting in het stadhuis van Schoonhoven.

"Voor 2020 en 2021 presenteren we sluitende begrotingen. Daarna vallen voor 2022 en 2023 de overheidsbijdragen voor het sociaal domein weg en staan er tekorten onder de streep, maar dat dwingt ons niet om nu al maatregelen te nemen. Daar komen we wel uit."

Met een geringe stijging van de woonlasten loopt de gemeente Krimpenerwaard in de pas met het eerder uitgestippelde financiële beleid. De verlaging van de rioolheffing is mogelijk, omdat niet alle werkzaamheden in de slappe bodem zijn uitgevoerd en er daardoor een flinke reserve is ontstaan. Boere: "Door vertraging hebben we achterstand opgelopen. We hoeven niet bang te zijn dat deze gemeentelijke heffing straks fors wordt verhoogd, want het gaat om een kostenneutrale post."

Ondanks het positieve scenario moet er in de nabije toekomst flink geïnvesteerd worden in duurzaamheid, het sociaal domein en onderwijshuisvesting. Voor eventuele (forse) tegenvallers zou de gemeente een deel van de algemene reserve kunnen inzetten. Inclusief het weerstandsvermogen bedraagt deze 'achtervang' ruim 13 miljoen euro.

Investeringen
Voor basis- en voortgezet onderwijs staan investeringen in het Schoonhovens College aan de Vlisterweg en de Bergambachtse scholen De Ark en Kiezel & Kei op de rol. Daarna volgen De Kromme Draai (Ammerstol), De Rank, De Vlieger (Schoonhoven-Noord) en De Krullevaar (Schoonhoven-centrum).

De Meent is nog een heet hangijzer. De gemeente is voorstander om de 46 jaar oude sporthal te slopen en een plek te geven naast het nieuwe complex van het Schoonhovens College. Wethouder Boere hoopt in december met een raadsvoorstel te komen. "Daarvoor zal dan een extra krediet moeten worden gevraagd aan de raad."

Het college van B&W heeft de begroting 2020-2023 inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad. De speerpunten uit het collegeprogramma 'Krimpenerwaard: duurzamer en vitaler' zijn vertaald in concrete doelen en financiële effecten. De ambities uit het coalitieakkoord zijn in het collegeprogramma verwerkt. De belangrijkste zijn ontsluiting van de Krimpenerwaard, woningbouw, lokale economie, cultuurbeleid en dienstverlening. De behandeling van de begroting is op dinsdag 12 november in het gemeentekantoor in Lekkerkerk.

De totale woonlastendruk stijgt met maximaal 2,5 procent. De raad wordt voorgesteld de tarieven van de gemeentelijke heffingen voor 2020 met 1,4 procent inflatiecorrectie te laten stijgen. Ook de ozb-opbrengst gaat met de inflatiecorrectie omhoog. Bij de havengelden worden het tarief voor walstroom verlaagd. Daarnaast worden de bouwleges en de kosten van begraven kostendekkend gemaakt. Dit betekent een stijging van de bouwleges met 4,5 procent en een stijging van de tarieven voor lijkbezorging met 6 procent.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden