Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Emiel van Bugnum, gepassioneerd sportman, overleed op 2 maart aan weke delen-kanker.
• Emiel van Bugnum, gepassioneerd sportman, overleed op 2 maart aan weke delen-kanker. (Foto: privéfoto)

Sponsorloop ter ere van Emiel: 'Het voelt goed om iets doen'

  •   513 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Ter nagedachtenis aan Emiel van Bugnum wordt op zaterdag 28 september rondom de Surfplas een sponsorloop gehouden. Vier familieleden dan wel hardloopvrienden van de Krimpenaar hebben hiervoor de handen ineen geslagen.

"Emiel van Bugnum overleed op 2 maart dit jaar op 49-jarige leeftijd. Veel te jong dus", vertelt een van de initiatiefnemers, Rico Slot. "Emiel was een bekende regionale sporter. Hij liep zo'n dertig marathons en werkte drie triatlons af. Een aantal weken voor zijn dood liep hij nog de halve marathon van Egmond aan Zee."

Uitbehandeld
Emiel was darmpatiënt en kreeg in het voorjaar van 2018 te horen dat hij darmkanker had. Hij werd geopereerd aan zijn dikke darm en daarna schoon verklaard. In december vorig jaar bleken echter ook andere organen te zijn aangetast. Hij kon niet meer worden behandeld.

"Dat is het gemene van weke delen-kanker, ofwel sarcomen", zegt Rico Slot. "Er is vrijwel geen remedie tegen. Dat is onrechtvaardig. Natuurlijk is de opbrengst van deze sponsorloop een druppel op een gloeiende plaat, maar het voelt goed om in ieder geval iets te doen."

Onderzoek
De initiatiefnemers, onder andere verbonden aan AV Marathon Team Krimpen (MTK) en Triatlon Vereniging Krimpenerwaard (TVK), sloegen de handen ineen om Emiel een passend eerbetoon te geven.

"We kwamen eind maart bij elkaar om te kijken wat de mogelijkheden waren om op een sportieve manier, uit naam van Emiel, geld in te zamelen. Geld dat hard nodig is om onderzoek te doen naar verbeterde zorg van patiënten die lijden aan de zeldzame vorm van kanker waar Emiel aan overleed. Over de datum waren we het al snel eens: 28 september, de dag voordat Emiel 50 jaar zou zijn geworden"

Rico Slot kent als lid van de wedstrijdcommissie van MTK het klappen van de zweep en ondervond bij de organisatie van het evenement weinig weerstand. "Alle deuren gingen open, iedereen was positief. Vermeldenswaard is dat de vrouw van Emiel, Anita, die ook volop bij de organisatie betrokken is, vooraf zei te hopen op een opbrengst van 3.000 euro. Inmiddels zitten we bijna op 14.000 euro en de loop moet nog beginnen."

Voetstap
Rico hoopt dan ook dat zoveel mogelijk lopers zich inschrijven. "Ik weet dat veel belangstellenden wachten op het laatste moment, maar dit is meer dan een trainingsloop. In de Krimpenerhout heeft Emiel in de afgelopen jaren menig voetstap achtergelaten. Zowel jeugdlopers (1 en 2 kilometer) als volwassenen (5 en 10 kilometer) kunnen zich in gaan zetten voor het goede doel. Ik roep sportievelingen dan ook op om het voorbeeld van de inmiddels 200 ingeschreven lopers –jong en oud- te volgen."

De opbrengst is bestemd voor Stichting SWOMO, dat als doel heeft het uitvoeren en bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in de medische oncologie en het verbreiden van kennis daarover.

Zie voor alle informatie: http://www.av-mtk.nl/emiel

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }