Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het vervallen plashuis bij de Veerpoort.
• Het vervallen plashuis bij de Veerpoort. (Foto: Pieter van der Laan)

Plannen om Plashuis om te vormen tot 'minimuseum'

  •   577 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het monumentale stenen mannenplashuis bij de Veerpoort wordt -als de gemeente Krimpenerwaard meewerkt- omgetoverd tot een minimuseum.

Ook een herkenbaar informatiepunt in de directe nabijheid van het plashuis komt voor de in de plannen van de initiatiefnemers Herman Groothuis, Michiel van der Schaaf en Rokus Visser.

Kleinste museum
"Mogelijk wordt het plashuis het kleinste museum van Nederland", zegt Groothuis. "Je kan denken aan een invulling met zilveren voorwerpen, sieraden of historische kranten. Een kleine ruimte, voorzien van dubbel geloogd glas, is een prima trekpleister voor nieuwsgierige bezoekers."

De gemeente Krimpenerwaard zou het verpauperde plashuis eerst moeten herstellen om vervolgstappen te kunnen nemen. Daarom is een aanvraag in de vorm van een burgerinitiatief bij het gemeentebestuur in voorbereiding. "Er zullen kosten moeten worden gemaakt om het op te knappen. Daarom zal het wel even duren voordat iets zichtbaar wordt. De opening van het nieuwe toeristenseizoen in 2020 zou een mooi startpunt zijn", vult Van der Schaaf aan.

Groothuis is ongeduldig, omdat van een eerder plan om het plashuis in oude staat terug te brengen, niets is terechtgekomen. De voormalige huisarts had een bijdrage van 5.000 euro van zijn afscheidscadeau in 2007 aan de gemeente willen overhandigen om het monument te behouden. Dat bedrag staat nog steeds op de bank. Nu er al jaren niets is gebeurd en ook de functie als openbaar urinoir is vervallen vanwege afvoerproblemen, is volgens hem de tijd rijp voor een nieuwe bestemming. "Michiel van der Schaaf is eigenlijk de animator. Ik steun hem van harte", zegt Groothuis.

Het gebouwtje bevindt zich op luttele meters van de historische Veerpoort, de entree van Schoonhoven en zou volgens marketeer Van der Schaaf – in combinatie met een informatiezuil – het ideale beginpunt van een wandeling naar de binnenstad van Schoonhoven kunnen zijn.

"Onbemand, weliswaar. Als je er vrijwilligers in zet, bloedt het dood. Met de digitale middelen van deze tijd kun je veel functies bedenken. Dat is echter van later zorg. Eerst moet de bestemming van het plashuis door de gemeente worden gewijzigd", aldus Van der Schaaf.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }