Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Niels, Marije, Corné en Mika openen 'Huize Stolwijk' met het doorknippen van het lint.
• Niels, Marije, Corné en Mika openen 'Huize Stolwijk' met het doorknippen van het lint. (Foto: Adri Verhoeven)

Stichting TanMar opent Huize Stolwijk

  •   713 keer gelezen

STOLWIJK • Samen met wethouder Janette Hofman hebben Niels, Marije, Corné en Mika afgelopen vrijdag aan het Kerspelpad 1 in Stolwijk 'Huize Stolwijk' van de stichting TanMar geopend.

TanMar richt zich op pedagogische dienstverlening voor jongvolwassenen en jongeren vanaf 18 jaar. Ouders, buren en verdere betrokkenen waren uitgenodigd om samen met de bewoners en de begeleiding dit bijzondere moment te vieren.

Na wat omzwervingen over verschillende locaties in de Krimpenerwaard zijn zowel Tanja en Pedro Bourguignon, de directie van de stichting, als de bewoners blij dat zij nu een vaste stek hebben gevonden.

Privacy
De vier jongeren wonen samen met nog twee andere jongvolwassenen in een ruime twee-onder-één kapwoning aan de rand van Stolwijk. Allen hebben op de eerste en tweede verdieping hun eigen zit-/slaapkamer met voldoende privacy. Op de benedenverdieping wordt gezamenlijk gekookt en gegeten. Ook de sociale aspecten, zoals een avondje tv kijken of gewoon lekker chillen op de bank, gebeuren daar.

De 20-jarige Niels, één van de bewoners, die inmiddels een jaar bij TanMar woont, vertelt bijzonder blij te zijn met de nieuwe woning. "We hebben een prachthuis en ik heb nu een hele coole kamer, die bovendien veel minder gehorig is. Al tijdens de eerste bezichtiging waren we er allemaal stil van".

De in Zoetermeer geboren Niels voelt zich een echte stadsjongen. Aan het wonen in een dorp moet hij dan ook nog wennen. "Heb je het wel eens geroken als die boeren aan het gieren zijn? Dat heb je in Zoetermeer gelukkig niet."

Niels heeft werk en volgt een opleiding in de ICT. Het hebben van werk, dagbesteding of het volgen van een opleiding is één van de vereisten van de stichting.

Maatwerk
TanMar richt op jongeren vanaf 18 jaar, die vanwege gedragsproblemen niet meer thuis kunnen of willen wonen. En die vanwege hun problematiek of negatieve ervaringen in het verleden ook (nog) niet zelfstandig kunnen wonen. Het professionele team begeleiders van TanMar ondersteunt en begeleidt de jongeren naar een zelfstandig leven. Dit door het aanbieden van structuur en het aanleren van vaardigheden, die nodig zijn om het in de toekomst mogelijk te maken zo goed mogelijk te participeren in de maatschappij.

Zorgcoördinator Gert Verdouw vertelt juist daarom zo blij te zijn met deze kleinschalige manier van zorg verlenen. "Werken met jongeren met autisme, adhd of een persoonlijkheidsstoornis, of een combinatie daarvan, vraagt om maatwerk. Het is steeds weer aftasten wat jongeren nodig hebben. De medewerkers van TanMar proberen hier elke dag weer zo goed mogelijk op in te spelen. TanMar wil de jongeren in Huize Stolwijk, of via een kamertraining in Huize Bergambacht, zover ondersteunen dat zij na een aantal jaar misschien wel zelfstandig -zij het met enige ondersteuning-, kunnen gaan wonen. En dat ze zich veilig voelen in onze samenleving. TanMar kan eveneens ingeschakeld worden voor ambulante begeleiding in de thuissituatie."

Adri Verhoeven

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }