Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: nl.123rf.com

‘Als we niets doen, krijgen we Amsterdamse toestanden’

  •   1347 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Drugshandel is niet te beteugelen. Daarvoor mist de politie mankracht en is het dealen te wijd verspreid.

Dat stelde burgemeester Roel Cazemier in de commissie samenleving op vragen van Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard).

"Meldingen van inwoners kunnen ons helpen, maar we zien meer in een strak gezondheidsbeleid. We willen met scholen, ouders en jongeren in gesprek om de vraag naar drugs in te dammen. Minder vraag betekent minder dealers. In IJsland is men erin geslaagd dat terug te dringen. We komen binnenkort naar de gemeenteraad met nieuwe voorstellen hiertoe."

Spuigaten
Daarmee wil de portefeuillehouder tegelijkertijd de overlast beperken. Volgens Ad Struijs loopt het de laatste tijd de spuigaten uit. Als voorbeelden noemde hij Groenland in Krimpen aan de Lek en de Koestraat in Schoonhoven.

In eerstgenoemd voorbeeld, afgelopen week beschreven in Het Kontakt, zeggen omwonenden meer dan genoeg te hebben van de overlast rondom sporthal De Walvis. Het leidt tot lawaai tot diep in de nacht, het dealen van drugs, drank- en drugsgebruik op straat en de rotzooi die wordt achtergelaten in de openbare ruimte. Ze verwijten gemeente en de politie niet handhavend op te treden.

Dat geldt ook voor de omwonenden van de Schoonhovense Koestraat 134 en 134A. Zij ervaren flinke overlast sinds de panden worden gebruikt voor het huisvesten van werknemers. Het gebruik is in strijd met het bestemmingsplan en leidt–aldus een bloemlezing van de omwonenden- tot 'messentrekkerij, bloed, geluidsoverlast, geschreeuw, gebrul, gegil, kotsen uit de ramen, vuil op straat, intimidatie naar de omwonenden en uiteindelijk gewonden'.

Handhaving
Volgens Ad Struijs hebben betrokkenen, die inmiddels een handhavingsverzoek bij de gemeente hebben ingediend, vele malen aangifte gedaan, maar moesten ze noodgedwongen zelf ingrijpen.

"Pro Krimpenerwaard vindt het onthutsend dat inwoners aan hun lot worden overgelaten en dat zij uiteindelijk moeten smeken om handhavend op te treden . Als we niets doen, krijgen we hier de Amsterdamse situatie dat criminelen de dienst uitmaken en de politie moet toekijken."

Sodom en Gomarra
Cazemier vond dat Struijs enigszins overdreef over de misstanden, maar gaf hem gelijk wat betreft de grote invloed van drugsdealers.

"De Krimpenerwaard is geen Sodom en Gomorra. Dat beeld wil ik nuanceren, maar uiteraard sluiten we niet onze ogen voor dit probleem. Het speelt ook in andere kernen. Diverse raadsleden hebben dit reeds aangekaart. Het is echter lastig om er grip op te krijgen. We kunnen niet overal aanwezig zijn. Met het ontmantelen van wietkwekerijen delen we tikken uit, maar het is niet voldoende om handel in drugs te weren. Het idee voor een coffeeshop wijzen we van de hand. Dan doemen er nieuwe problemen op. Het gezondsheidbeleid is wellicht een stap om de vraag in te dammen."

Pieter van der Laan

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }