• De oogst van een opruimronde door de bewoners.
• De oogst van een opruimronde door de bewoners.

Bewoners Groenland (Krimpen aan de Lek) zijn overlast zat

  •   2278 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Lawaai tot diep in de nacht, het dealen van drugs, drank- en drugsgebruik op straat én de rotzooi die wordt achtergelaten in de openbare ruimte. De bewoners van Groenland in Krimpen aan de Lek zijn het meer dan zat.

Epicentrum van de overlast is het gebied rondom sporthal De Walvis. "Van de welwillende bezoekers van het daarin gevestigde sportcafé hebben we geen last, maar wat er buiten gebeurt kan écht niet", zegt één van de omwonenden, die liever anoniem wil blijven (de namen van de gesprekspartners in dit artikel zijn bekend bij de redactie).

Vervolgens: "Onze kritiek richt zich ook niet op de uitbater. De irritatie zit hem vooral in de wijze waarop de gemeente en de politie met de situatie omgaan. Met uitzondering van de zomerperiode, waarin het sportcafé een aantal weken dicht is, is het hier in de weekenden -en soms ook doordeweeks- bal. Het komt vaak voor dat we middenin de nacht wakker schrikken van de herrie. De volgende dag zie je de resultaten op straat, in de struiken, in de sloot en op het gras: drankflessen, drugsgerelateerd afval en condooms. Troep die soms dagenlang blijft liggen."

Drugs dealen
De omwonenden namen de afgelopen twee jaar regelmatig contact op met de gemeente en politie, maar voelen zich niet serieus genomen.

"Ik heb een keer de wijkagent gevraagd om poolshoogte te nemen, omdat er vanuit een auto openlijk drugs werd gedeald", vertelt één van de omwonenden. "De man vroeg me toen om het kenteken te noteren en door te geven. Ik zei: 'kom zélf maar vanuit mijn dakkapel de boel opnemen'. Van daaruit heb je namelijk een perfect overzicht. Daarna werd het stil. En ondertussen gaat het allemaal gewoon door. Auto's, scooters, fietsen: verschillende vervoersmiddelen worden ingezet om drugs aan de man te brengen. Soms ook aan jonge tieners."

"Ook ik heb regelmatig de politie gebeld om overlast te melden", vertelt een andere wijkbewoner. "Dan hoor ik dat ik de enige ben die klaagt. Soms komt er een politieauto langs. Dan is het relatief even rustig. Zodra die wegrijdt begint het weer van voor af aan."

De 'Groenlanders' stellen vast dat er in hun buurt dingen gebeuren, die niet door de beugel kunnen. "Het enige wat je dan moet doen is handhaven. Dat is toch niet zo moeilijk?"

Reactie
De klachten en de situatie rondom de Walvis, het café en het parkeerterrein zijn bekend bij de politie en de gemeente.

Een woordvoerder van de gemeente Krimpenerwaard: "We hebben de problematiek op het netvlies en zoeken samen met de politie naar een oplossing. De burgemeester wil graag in gesprek met de bewoners, die de overlast hebben gemeld. Op korte termijn ontvangen zij hiertoe een uitnodiging."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }