Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Geen opslag Amsterdams slib in Cabauw

  •   keer gelezen

LOPIK • Een voormailig baggerdepot nabij Cabauw gaat niet fungeren als tijdelijke opslag voor Amsterdams slib. Dit heeft de gemeente Lopik besloten nadat het hiertoe een verzoek had gekregen van Waternet (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht).

'Na zorgvuldig onderzoek of dit zuiveringsslib veilig en op een milieutechnisch verantwoorde manier kan worden opgeslagen én na een belangenafweging heeft de gemeente Lopik besloten geen medewerking te verlenen', luidt de verklaring die de gemeente donderdagmiddag deed uitgaan.

Eerder liet wethouder Gerrit Spelt nog weten in principe open te staan voor de vraag uit het Amsterdamse. "Het is een landelijk probleem, maar we willen eerst onderzoeken of de opslag veilig en verantwoord kan." Dat blijkt dus niet het geval.

Tijdelijk
De beoogde opslaglocatie was een voormalig baggerdepot bij Cabauw (kadastraal Willige Langerak). Het betrof een tijdelijke voorziening, die Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) eerder gebruikte om bagger tijdelijk op te slaan.

Het slib zou hier tot 1 december worden opgeslagen. Door de noodgedwongen sluiting van vier van de zes verbrandingsovens kan Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam momenteel namelijk geen slib meer verwerken. Het slib kan ook nergens anders heen, omdat alle verwerkingsbedrijven in Nederland aan hun maximumcapaciteit zitten.

In het Amsterdamse Havengebied wordt nu een locatie gebouwd om het slib in op te slaan. Tot die tijd zoeken de gemeente Amsterdam en Waternet naar een tijdelijke oplossing. Het benaderde hiertoe enkele gemeenten, waaronder Lopik.

Het slib is afkomstig uit waterzuiveringsinstallaties voor de stad Amsterdam en het omliggende gebied. Het is verontreinigd en wordt normaal gesproken verbrand.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }