Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Overzichtsfoto van de nieuwe situatie 'Buiten de Veerpoort'.
• Overzichtsfoto van de nieuwe situatie 'Buiten de Veerpoort'. (Foto: Robert van der Hek)

Herinrichting Buiten de Veerpoort ter discussie

  •   3167 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Niet alle Schoonhovenaren krijgen de handen op elkaar voor de aanpak van het terrein Buiten de Veerpoort.

'Sfeerloos' is de meest gebruikte term en met name het lukraak parkeren zorgt voor negatieve reacties. "In plaats van een wandelboulevard zie je een groot partkeerterrein", stelt Cisca Stam. Vernieuwing gaat altijd gepaard met gewenning. Volgens Kurt Herkströter hoor je over een maand niemand meer over de aanloopproblemen. "Maar de gemeente mag wel wat meer leiderschap tonen."

Toch gaat de metamorfose sommigen aan het hart. "De Veerpoort was ooit omgeven door bomen, bossages en gras. Dat gaf veel sfeer en bood voldoende mogelijkheden tot verpozen. Daar is door diverse ingrepen weinig van over. Verstening is blijkbaar het credo van de gemeente", zegt een bejaarde bezoeker van café Carte Blanche.

Kriskras
Het slordig parkeren maakt het er niet fraaier op. "'s Avonds staan auto's kris kras door elkaar op een soort voetpad ter hoogte van de stadswallen. We weten nog steeds niet wat de bedoeling is van deze locatie. Vorige week zijn er metershoge bloembakken met geraniums geplaatst. Automobilisten zetten er niettemin onverschillig hun auto's naast. Gecontroleerd op fout parkeren wordt er niet. Ik heb BOA's (buitengewone opsporingsambtenaren, red.) gele waarschuwingsbriefjes zien duwen onder de ruitenwissers en er rijden regelmatig politieauto's rond, maar blijkbaar zitten we nog in de gedoogperiode", aldus een bewoner van de Wal.

Ook op sociale media wijzen Schoonhovenaren op overtredingen zonder gevolgen. Een inwoner op Facebook: "Vanmiddag was ik even bij het veer. Moet je toch kijken hoeveel automobilisten gewoon hun voertuig parkeren, terwijl aan beide kanten duidelijk op borden vermeld staat dat je alleen de parkeervakken mag gebruiken. Er zijn bloembakken geplaatst, maar men rijdt er gewoon omheen. Bekeuren heb ik ze nog niet zien doen al die dagen."

Rudi Hartmann heeft parkeerwachters wel zien schrijven en vindt dat niet meer dan logisch. "Er zijn twee grote parkeerplaatsen bij de Dika-fabriek. Je moet alleen een stukje lopen. Alleen voor invaliden moet je ruimte creëren."

Bram Herens heeft in zijn leven niet eerder 'zo'n lelijk veer' gezien en hij krijgt gelijk van Cisca Stam en Els Flipse. "Waarom is dat plein een paar centimeter dieper betegeld? Krijgen we in de winter een schaatsbaan?"

Die betreffende aanpassing, waarbij de architect de golvende rivier de Lek in het plaveisel wilde nabootsen, heeft inmiddels tot twee valpartijen geleid. Daarbij brak zilversmid Marjon Kappers haar arm. Marco Oudshoorn ziet evenwel geen onoverkomelijke problemen: "Gewoon een paar mooie paaltjes met zilveren knop tussen de bloembakken en iets duidelijkere borden plaatsen. Probleem opgelost."

De gemeente Krimpenerwaard was vanwege de vakantie niet in staat om te reageren.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }