Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Entree van begraafplaats Waalhoven in Krimpen aan den IJssel.
• Entree van begraafplaats Waalhoven in Krimpen aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

Start renovatie Krimpense begraafplaats

  •   1345 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Vanwege verzakkingen van de grond krijgt begraafplaats Waalhoven in Krimpen aan den IJssel een flinke opknapbeurt. De werkzaamheden beginnen eind deze maand.

In 2016 is al begonnen met het ruimen van oude graven om nieuwe te kunnen maken. Dat was volgens wethouder Arjan Neeleman nodig door ruimtegebrek. "Aansluitend gaan we nu een aantal vakken, die sterk zijn verzakt, weer op hoogte brengen. Dat is in het 40-jarig bestaan van Waalhoven nooit eerder gebeurd, maar wel hard nodig. Met name het achterste deel van de begraafplaats moet aangepakt worden. Daar is op sommige plekken de grond tot wel 80 centimeter verzakt."

Foto's
De aannemer maakt vooraf foto's en bepaalt met speciale apparatuur de exacte locatie van elk graf. Hierdoor kan het gedenkteken na de ophoging op de juiste plek terug worden geplaatst. Neeleman: "Het doel is om de graven zo te herstellen dat die eruit zien zoals voor de werkzaamheden. Het kan voorkomen dat er bij graven beplanting staat (geplaatst door rechthebbenden, red.) die niet terug kan komen omdat deze óf te groot óf niet tegen de ophoging kan en alsnog dood gaat."

Via een brief zijn alle rechthebbenden over het onderhoud geïnformeerd. Bij de brief zit ook een tekening. "Daarop kun je zien welke werkzaamheden waar en wanneer gepland staan", legt Neeleman uit. "Sommige vakken zijn op bepaalde momenten moeilijk bereikbaar. Om de overlast te beperken, hebben we ervoor gekozen om het werk gefaseerd uit te laten voeren." Teraardebestellingen gaan tijdens de renovatie 'gewoon' door. "Als er een begrafenis is, dan wordt het werk stilgelegd."

Leges
De grafkosten zullen als gevolg van de renovatie niet enorm toenemen. Toch sluit Neeleman niet uit dat die kosten de komende jaren omhoog gaan. "In vergelijking met andere gemeenten hier in de regio hanteert Krimpen aan den IJssel gemiddelde tarieven. Die zijn verre van kostendekkend. In het kader van de bezuinigingen is dat wel iets waar wij met de raad over in discussie zullen gaan."

De wethouder voegt er aan toe dat de gemeente er een aantal jaar geleden bewust voor heeft gekozen om graven te ruimen. "Een uitbreiding van de begraafplaats was vele malen duurder geweest. Na de ruiming van graven is er voldoende ruimte en kunnen we weer jaren vooruit."

Naast Waalhoven is er in Krimpen aan den IJssel nog een tweede begraafplaats, langs de IJsseldijk. Hier vinden enkel bijzettingen plaats.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }