• Marja van der Valk, Agnes Baas, Mariska van Adrichem en Daniëlle de Zwart doen mee aan de City Swim.
• Marja van der Valk, Agnes Baas, Mariska van Adrichem en Daniëlle de Zwart doen mee aan de City Swim. Foto: wijntjesfotografie.nl

Zwemmen voor onderzoek naar ALS

Algemeen 1.666 keer gelezen

GOUDERAK • Voor financiering van onderzoek naar de gevreesde ziekte ALS (Amytrofe Laterale Sclerose) wil je best een duik maken in de niet al te schone Amsterdamse grachten.

Vorig jaar werd de City Swim zelfs afgelast vanwege de poepbacterie in het water, maar de Gouderakse brigade hoopt dat ze dit keer wel exact 2.019 meter kunnen afleggen. Marja van der Valk, Agnes Baas, Mariska van Adrichem, Daniëlle de Zwart, Gert-Jan van Adrichem en diens zoon Aaron laten in ieder geval niets aan het toeval over. Ze oefenen al maanden in het Gouwebad in Gouda en zwembad De Baan in Gouderak om de 2 kilometer zonder ademnood te overbruggen.

Collectebus
Van dit zestal ontbreken deze zwoele zomeravond vader en zoon Van Adrichem vanwege werkzaamheden, maar de rest wil best de actie promoten. "Want elke euro is meegenomen", zegt Marja van der Valk, terwijl ze de inhoud van een collectebus telt. Er is tot op heden gul bijgedragen door de recreanten. Gouderak mag dan wel 'verloederen' door het gebrek aan nieuwbouwwoningen; de gemeenschapszin is groot en de banden zijn hecht. Er is reeds 4.000 euro binnen. "Mariska, Gert-Jan en ik hebben al een keer eerder meegedaan aan de Amsterdam City Swim. Dat was een happening. Daarom gaan we op 8 september opnieuw van start. Het doel spreekt iedereen aan en voor ons als 'meisjes van het dorp' is het een avontuur in de grote stad", lacht Marja van der Valk.

Rotziekte
Aanleiding voor deelname aan de zwemmanifestatie was het overlijden van Koos Kweekel, die door de gevreesde ziekte werd getroffen. Zijn zoon Barry en Mariska's broer Gert-Jan van Adrichem besloten zich daarna in te zetten voor het goede doel. "Het is een vreselijke rotziekte", zegt Agnes Baas. "Een collega van mijn man is door een agressieve vorm van ALS binnen een jaar overleden. Dat heeft mij ertoe gezet om nu mee te doen. Bovendien zwem ik met drie vriendinnen. Dat maakt het nog aantrekkelijker om tachtig banen af te leggen. Ik moet eigenlijk vaker oefenen, want de anderen zwemmen drie tot vier keer per week en houd het tot nu toe op twee keer. Ik wil niet als laatste eindigen."

Mariska van Adrichem, die voorheen waterpolo beoefende bij 'De Baanders' is de snelste van de dames, maar zal niet met haar geliefde borstcrawl door de grachten spuiten. "Nee, hoor, schoolslag, net als de rest. We zwemmen als groep naar het eindpunt, de Herengracht. Het is geen wedstrijd. Met hopelijk een grote groep supporters uit Gouderak. Bij de eerste deelname kwamen ze met een bus naar Amsterdam."

Voor Daniëlle de Zwart is het allemaal nieuw. De juf heeft het nog niet aan haar leerlingen van de Goejanverwelleschool uit Hekendorp verteld. "Dat komt nog wel. Eerst trainen en oefenen in een wetsuit. Dat is er nog niet van gekomen."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden