Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Groepsfoto van een eerdere jeugduitwisseling.
• Groepsfoto van een eerdere jeugduitwisseling.

Lopik klaar voor Jeugdjumelage

  •   keer gelezen

LOPIK • Lopik is van 21 tot 28 juli gastheer van de Jeugdjumelage. Zo'n vijftig jongeren uit Grebenstein (Duitsland), Lezoux (Frankrijk) en Sarsina (Italië) gaan diverse activiteiten ondernemen met zo'n vijftien jonge inwoners van de gemeente Lopik.

"Het is een fantastische ervaring. Zoiets moet je een keer hebben meegemaakt", stellen Jesse en Tjeerd Frericks en Koen Oskam in koor.

De drie weten waar ze het over hebben, want zowel de broers Frericks als Koen Oskam maakten meerdere keren deel uit van de jumelage. "Eenmaal ermee in aanraking gekomen, wil je het jaar daarop weer", klinkt het.

Keukentafel
Vooral de kennismaking met andere culturen en het sluiten van internationale vriendschappen noemen ze als voordeel. Jesse: "Je zit in andere landen aan de keukentafel en je krijgt dus een veel betere indruk van het land en gewoonten dan als toerist."

De internationale vriendschappen zorgen voor diverse buitenlandse tripjes. Koen: "Jesse en ik hebben vooral veel vrienden in Duitsland opgedaan. We zien elkaar regelmatig. We komen op elkaars verjaardag en op andere gelegenheden, zoals vrijgezellenfeesten. Zo werden we onlangs uitgenodigd voor de 80-jarige verjaardag van de oma van een van onze vrienden. Het was een topavond."

Vervolgens: "Vroeger, in de tijd voor Facebook en Whatsapp, was het altijd spannend of degenen die je vorig jaar had ontmoet weer zouden meedoen. Ik weet nog wel dat enkele Duitse vrienden speciaal voor ons op het Hollandse Hyves kwamen om met ons te kunnen communiceren. Tegenwoordig gaat dat allemaal wat makkelijker natuurlijk en is het contact maken en onderhouden veel laagdrempeliger."

Engels is de voertaal tijdens de uitwisseling.. Voor degenen die het niet verstaan wordt het vertaald. "Vooral voor de Fransen is dat een uitkomst. Wij zelf spreken inmiddels vloeiend Duits", aldus Jesse en Koen.

Polsstokverspringen
Tjeerd heeft het programma in elkaar gezet. "Voorwaarde voor de activiteiten was dat ze te maken moesten hebben met de omgeving, sportief én origineel zijn."

Na enig gepuzzel sleutelde de ALO-student een veelzijdig aanbod in elkaar. "De activiteiten bestaan onder andere uit een fietstocht door de Lopikerwaard, poldersurvival, beachdag (met polsstokverspringen), uitje naar Utrecht-stad met rondleiding en een sporttoernooi in sporthal De Wiekslag. Zaterdag is de afsluitende avond."

Nu nog lekker weer en niets staat een geslaagde jeugdjumelageweek in de weg.

"We zouden graag nog twee à drie gastgezinnen erbij willen hebben, maar voor de rest is alles geregeld. Laat de gasten maar komen!"

Wie eventueel nog ruimte heeft om als gastgezin te fungeren: info@jumelagelopik.nl

Alle informatie: http://www.jumelagelopik.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }