Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard


'Brug is bedreiging natuur en open landschap'

  •   736 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De aanleg van een oeververbinding van Ridderkerk naar de Krimpenerwaard is een slecht plan. Dat zeggen stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Het Huys ten Donck.   

De verbinding vormt een ernstige bedreiging voor het aanwezige groen, "en daar hebben we in deze drukbevolkte provincie al zo weinig van", merkt Ninouk Vermeer, regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap, op. "We zien uiteraard het belang van economische ontwikkelingen en zijn zeker niet op voorhand tegen elke infrastructurele aanpassing. Maar in dit geval is de binnenstedelijke variant die eveneens op tafel ligt (tussen Rotterdam Kralingen en Feyenoord City, red.) een betere keuze."

Rust
Ze wijst naar De Zaag, een natuureiland bij Krimpen aan de Lek met bijzondere planten en dieren. "De Zaag is één van de weinige plekken in deze drukke omgeving waar je nog echt kunt genieten van rust. Het is er zo stil dat je tijdens een wandeling de vogels hoort fluiten. Heel bijzonder."

Het gebied onderging de afgelopen jaren een metamorfose. Er zijn nieuwe wandelpaden aangelegd, bruggetjes geplaatst en picknickplekken gerealiseerd. Ook zijn de geulen uitgediept waardoor de werking van eb en vloed op De Zaag sterker is geworden. En dat is volgens Vermeer goed voor de biodiversiteit. Zo groeien er zeldzame zomerklokjes en komt de bever regelmatig op bezoek. "Kortom: een uniek getijdengebied waar je zuinig op moet zijn. Een oeververbinding zal de natuurbeleving hier ernstig aantasten."

Impact
Aan de andere kant van het water is de impact van een brug eveneens groot. Zo loopt de verbinding vlak langs Het Huys ten Donck, een meer dan 400 jaar oude buitenplaats in Ridderkerk. Het huis zelf is een Rijksmonument, er omheen liggen de Donckse Velden: voormalige agrarische gronden die zijn omgevormd tot natuur- en recreatiegebieden. "Het gaat om de laatste stukjes groen in deze omgeving, er is hier verder niks", weet Catharina Groeninx van Zoelen, eigenaar van Het Huys ten Donck. "De rest van IJsselmonde is volgebouwd of figuurlijk dichtgeslibd met wegen en bedrijventerreinen."

Ze waarschuwt dat het ongerepte karakter van de buitenplaats verdwijnt met een brug en bijbehorende weg. "De rust en het weidse open landschap gaat dan verloren. Dat zou eeuwig zonde zijn. 

Stapstenen
Hoewel er een rivier tussen ligt, zijn de Donckse Velden en De Zaag ecologisch gezien aan elkaar verbonden. Vermeer: "Het gaat om stapstenen die je moet zien te behouden. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook om dit verstedelijkte gebied leefbaar te houden voor de mensen die hier wonen. Die hebben rust en ruimte nodig. Dat vinden ze in deze gebieden. We doen er dan ook alles aan om ze te beschermen. En daarom trekken we samen op." 

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }