Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Nijlgans.
• Nijlgans. (Foto: 123RF)

Eieren nijlganzen geschud in Krimpen aan den IJssel

  •   1683 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel is dit voorjaar gestart met het schudden van de eieren van nijlganzen, zodat die niet meer uitkomen.

De gemeente doet dat om groei van de ganzenpopulatie tegen te gaan. Er zijn veel problemen met de vaak agressieve vogels. Met name in het voorjaar willen nijlganzen nog wel eens aanvallen. Daarnaast veroorzaken ze geluidsoverlast en beschadigen de watervogels de natuur door de grote hoeveelheid poep.

Faunaspecialist
De ChristenUnie verzocht het college eerder al om maatregelen te nemen. Een faunaspecialist is ingeschakeld om de eieren te schudden. Dat gebeurt 'naar behoefte' op verzoek van het college. De locaties van de nesten zijn door inwoners en groenaannemers gemeld.

Om te kijken of de maatregel nut heeft, voert de faunaspecialist twee keer per jaar tellingen uit. Uit de eerste resultaten is gebleken dat het aantal nijlganzen niet is gegroeid. In mei werden er 54 nijlganzen geteld, in het najaar van 2018 waren dat er 55. De populatie is al tien jaar stabiel. Omdat nijlganzen hun territorium sterk verdedigen, krijgen nieuwkomers nauwelijks kans om zich te vestigen. Toch adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de eieren te blijven schudden. Dit om een landelijke populatiegroei tegen te gaan.

Bestrijding van nijlganzen is volgens de NVWA niet nodig omdat nijlganzen geen risico vormen.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }