Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Henk van der Sijden snijdt de taart aan tijdens het 'bedankfeestje' dat voor hem was georganiseerd.
• Henk van der Sijden snijdt de taart aan tijdens het 'bedankfeestje' dat voor hem was georganiseerd. (Foto: Floris Bakker)

'Henk is de motor van inloophuis Crimpen Inn'

  •   405 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Henk van der Sijden stopt als voorzitter en coördinator van inloophuis Crimpen Inn in Krimpen aan den IJssel. Als dank was er woensdagmiddag in 't Onderdak een feestje voor hem georganiseerd.

Voor de gelegenheid hadden bezoekers allerlei zelfgemaakte hapjes meegebracht. Bij binnenkomst kreeg Van der Sijden een applaus van de aanwezigen in het zaaltje. Iets dat hij wel kon waarderen. "Geweldig dat jullie met zo velen zijn gekomen", reageerde hij, om vervolgens iedereen de hand te schudden. Van een afscheid is geen sprake, benadrukte Liesbeth Verhoeven in haar toespraak. "Henk blijft gelukkig als gastheer verbonden aan het inloophuis. Iets waar wij natuurlijk erg blij mee zijn." Samen met Henny Trouwborst heeft Verhoeven de taken van Van der Sijden overgenomen.

Slechte staat
De twee staan nu al voor een behoorlijke uitdaging: het vinden van een nieuwe plek voor inloophuis Crimpen Inn. Daar zit wel wat haast achter, want op 31 december sluit 't Onderdak de deuren. "Het gebouw verkeert in zo'n slechte staat dat we eruit moeten", verklaart Henny Trouwborst. "Heel jammer. 't Onderdak is namelijk mooi centraal gelegen. En betaalbaar. We maken ons zorgen of we wel op tijd, dus voor het einde van het jaar, een alternatieve ruimte gaan vinden."

In de negen jaar dat de Crimpen Inn nu bestaat, is het inloophuis uitgegroeid tot een vertrouwde plek voor veel Krimpenaren. Precies zoals Van der Sijden het voor ogen had toen hij het in 2010 - samen met de plaatselijke kerken - opzette. Liesbeth Verhoeven: "Henk werkte als leidinggevende bij het maatschappelijk werk in Gouda. Het was zijn droom om in zijn eigen woonplaats een laagdrempelige ontmoetingsplek te realiseren. Dat is 'm gelukt."

Wegwijs
Sinds 2015 is het inloophuis dé plek voor de Syrische vluchtelingen die in Krimpen aan den IJssel wonen. Van der Sijden was het aanspreekpunt en hielp waar hij kon. "Hij heeft voor hen ontzettend veel betekend", weet Henny Trouwborst. "Hij maakte ze wegwijs in Nederland, verleende praktische hulp - gaf bijvoorbeeld fietsles en regelde spullen voor ze - en stond veel Syriërs bij met raad en daad. Echt bewonderenswaardig hoeveel tijd en energie hij in hen heeft gestoken."

De Crimpen Inn zonder Henk kan Liesbeth Verhoeven zich nauwelijks voorstellen. "Henk is de motor van het inloophuis. En hoewel hij al een tijdje geleden een stapje terug heeft gedaan, is hij nog altijd erg betrokken. Zo start er binnenkort op zijn initiatief een mannengespreksgroep."

Zelf blijft van der Sijden bescheiden. "Ik ben wel begonnen met het inloophuis, maar heb het nooit alleen gedaan."

Floris Bakker

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }