Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: nl.123rf.com

Bezuinigingen Bibliotheek Krimpenerwaard ten koste van bibliobus

  •   233 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De kernen Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude en Vlist dreigen hun bibliotheekvoorziening kwijt te raken.

Indien de gemeente de subsidie terugschroeft met 53.000 euro is de Bibliotheek Krimpenerwaard genoodzaakt om te bezuinigen, geeft directeur Anja Oosterlaken aan in een brandbrief aan de gemeenteraad. "We moeten dan volgend jaar het inhuren van de bibliobus opzeggen. Dat is wrang voor de inwoners, maar we hebben geen keuze. Het bedrag dat we straks mislopen hakt er stevig in."

Communicatie
Oosterlaken is teleurgesteld over de communicatie. "We zijn overvallen door de mededeling van het college dat er minder subsidie beschikbaar wordt gesteld. Op z'n minst hadden wij daar vooraf bij betrokken willen worden. Er was vooraf geen enkel signaal over een door te voeren korting en in die zin lag een korting niet in de lijn der verwachting. Navraag hierover heeft geen transparantie opgeleverd over de manier waarop deze korting tot stand is gekomen.. Die onduidelijkheid ervaren wij als zeer teleurstellend."

Jaarlijks worden prestatieafspraken gemaakt met de gemeente. De bieb telt 14 parttime betaalde krachten en ruim 200 vrijwilligers. "Medio april werden wij totaal onverwacht geconfronteerd met een vastgesteld bedrag voor de exploitatie van de Bibliotheek en het Taalhuis voor 2020. Het bedrag van 1.057.00 euro was lager dan de 1.100.000 die we hadden gevraagd. De Bibliotheek is een organisatie met langer lopende contracten wat betreft huur, personeel, automatisering enzovoort. Contracten die je niet van het ene op het andere moment kan opzeggen."

Huurverlaging
Indien de raad akkoord gaat met de korting voor 2020 voor Bibliotheek en Taalhuis dan heeft dit substantiële gevolgen voor de dienstverlening. In de jaren 2010-2017 heeft de bieb flink ingeteerd op de subsidie. Een noodoplossing zou wellicht huurverlaging zijn. Het verlagen van onze kosten voor huisvesting kan ervoor zorgen dat de dienstverlening van de Bibliotheek gewaarborgd blijft voor de burgers van de Krimpenerwaard."

Reactie gemeente volgt.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }