• Nieuwbouw is nodig om het stijgende aantal inwoners en het kleiner worden van de huishoudens op te vangen.
• Nieuwbouw is nodig om het stijgende aantal inwoners en het kleiner worden van de huishoudens op te vangen. Foto: Stockfoto

Gemeente Krimpenerwaard verdeelt 3.000 woningen over de kernen

Algemeen 4.127 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • In Schoonhoven worden de komende jaren 651 nieuwe woningen bijgebouwd, in Lekkerkerk 346 en in Krimpen aan de Lek 331. Dit blijkt uit de verdeling van de nieuw te bouwen 3.000 woningen tot 2030 in de gemeente Krimpenerwaard .

Krimpenerwaard heeft het in de woonvisie genoemde streven nu uitgewerkt per kern. 

Berkenwoude (72 nieuwe woningen), Haastrecht (217), Ouderkerk aan den IJssel (204), Stolwijk (78) en Vlist (27) krijgen omdat er de afgelopen tien jaar minder woningen zijn gebouwd dan verwacht extra woningen toebedeeld. In Ammerstol, Bergambacht en Gouderak worden respectievelijk 52, 108 en 59 nieuwe woningen gebouwd.

De opstellers van de notitie 'uitwerking woonvisie naar de kernen' benadrukken daarbij dat ze weliswaar exacte aantallen noemen, maar dat deze vooral 'richtinggevend' zijn.

Al gebouwd
Van de 3.000 geplande woningen zijn er sinds 2015 reeds 363 gerealiseerd. Een groot deel van de nieuwe woningen is al opgenomen in de huidige bouwplannen. 492 Woningen worden in een later stadium nog verdeeld.

De woningen komen vooral binnen de bestaande kernen of eventueel op een locatie aansluitend aan een kern. Woningbouw in het buitengebied is onder voorwaarden mogelijk.

Géén krimpgemeente
Volgens een landelijke prognose -Primos 2017- stijgt het aantal huishoudens en inwoners van de gemeente Krimpenerwaard tot 2050. 'Krimpenerwaard is dus geen krimpgemeente', benadrukken de opstellers van de notitie. 'Tot 2030 worden de huishoudens gemiddeld kleiner. De huishoudensgrootte -het aantal personen per woning- daalt van 2,36 naar 2,28 in het jaar 2030. Er zijn daarom nieuwe woningen nodig. Om het huidige aantal inwoners in 2030 te kunnen huisvesten zijn alleen al vanwege het kleiner worden van de huishoudens in 2030 850 meer woningen nodig. We bouwen dus niet om te groeien, maar we groeien en daarom moeten we bouwen'.

Tweekappers
Uit onderzoek blijkt dat er in de gemeente Krimpenerwaard vooral behoefte is aan grondgebonden woningen (met name vrijstaande huizen en 'tweekappers') en appartementen met lift. Nieuwbouw betreft 'nul-op-de-meter woningen', die bovendien gasloos en hittestress-proof zijn én een bijdrage leveren aan het tegengaan van wateroverlast. Er wordt onderzocht in welke bouwplannen goedkope koopwoningen kunnen worden gerealiseerd voor onder andere starters en doorstromers uit de huursector.

Vanwege de vergrijzing zijn er in de koopsector 'nultredenwoningen' en in de huursector vooral geclusterde zorgwoningen nodig. De gemeente wil tenslotte leegstaande bedrijfsgebouwen in het buitengebied en de kernen een nieuwe (woon)bestemming geven.

Woningcorporaties in de kernen waar aanvullende bouwlocaties nodig zijn –Ammerstol, Berkenwoude, Gouderak, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel en Vlist-, worden uitgenodigd om plannen te ontwikkelen voor in totaal 200 sociale huurwoningen.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden