Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: 123RF.com - John McAllister

Raad aan zet bij ontheffing voor MooiMekkerland

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Krijgt MooiMekkerland wel of geen ontheffing voor de reeds gerealiseerde illegale uitbreiding van de geitenstal?


Dat stelt het college van B&W voor een dilemma en daarom wordt de raad om een standpunt gevraagd. De provincie hanteert een geitenstop vanwege mogelijke gezondheidsrisico's, maar het niet aanvragen van een ontheffing betekent vrijwel zeker het faillissement van MooiMekkerland. Eigenaar Verhoef van het bedrijf aan de Koolwijkseweg in Stolwijk zou dan 1.700 geiten moeten afvoeren.

"Het is reuze ingewikkeld", meent wethouder Leon de Wit. "Zelfs juristen komen er niet uit."

Met het raadsvoorstel probeert het gemeentebestuur de provincie voor een keuze te stellen. Volgens De Wit heeft de provincie eerdere vragen niet inhoudelijk beantwoord, maar de gemeente meteen met een weigering geconfronteerd. "Mogelijk is er bij de provincie onvoldoende kennis van het dossier. Zo voldoet MooiMekkerland volgens de Milieudienst aan alle normen voor fijnstof en zijn de geiten ingeënt."

De raad is nadrukkelijk aan zet in dit dossier. Tot op heden steunt een politieke meerderheid de inspanningen van het college om het agrarisch bedrijf een toekomst te gunnen en de uitbreiding te legaliseren. Aan de andere kant riskeert het college van B&W een bestuurlijke aanvaring met de provincie. Gedeputeerde Han Weber heeft al twee keer aangegeven vanwege gezondheidsrisico's een geitenstop te hanteren. In zijn laatste brief verzoekt de gedeputeerde de gemeente zelfs om directe handhaving.

Burgemeester Roel Cazemier spreekt evenwel van een 'zakelijk geschil'. "We liggen beslist niet overhoop met elkaar. We hebben de gedeputeerde afgelopen week telefonisch op de hoogte gebracht van ons standpunt. Weber wacht onze stappen af."

Cazemier geeft toe dat de kans aanwezig is dat de provincie niet akkoord zal gaan met een ontheffing. "We hebben opgetreden tegen een reeks overtredingen op het terrein van MooiMekkerland, maar sommige zaken vragen om zorgvuldige afstemming."

De kwestie staat aanstaande dinsdag op de agenda van de commissie Ruimte en krijgt z'n beslag in de raadsvergadering van dinsdag 14 mei.

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier