• De familie Van den Dool met links Tineke Dekker.
• De familie Van den Dool met links Tineke Dekker. (Foto: Adri Verhoeven)

Kordaat optreden beloond met oorkonde en bloemen

  •   755 keer gelezen

LOPIK/POLSBROEK • Tineke Dekker is dinsdagmiddag gehuldigd vanwege haar kordate optreden in mei vorig jaar. De Polsbroekse verpleegkundige reanimeerde toen haar destijds anderhalf jaar oude buurjongetje, nadat hij bewusteloos uit een sloot was gehaald.

Er was totale paniek, die dinsdag 29 mei 2018 aan de Vrijheer de Graeffweg in Polsbroek. Tijdens een familiebijeenkomst bleek de kleine Sion van den Dool ineens verdwenen. Zijn vader Dirk-Jan vond hem in de sloot achter het huis, waarbij de peuter geen teken van leven meer gaf.

Huilen
Tineke terugkijkend op die bepaald niet alledaagse middag : "Niets doen is geen optie, dus toen ik Dirk-Jan met Sion in zijn armen aan zag komen ben ik direct begonnen met reanimeren. Ik weet niet hoelang ik bezig ben geweest, maar na verloop van tijd ging hij weer ademen. En toen na precies 13 minuten de ambulance ter plaatse was, pakten ze hem op en begon Sion heel hard te huilen". 

De inmiddels toegestroomde omstanders, maar vooral vader Dirk-Jan en moeder Carolien, waren nog nooit zo blij geweest om een kind te horen huilen. Inmiddels lijkt er voor Sion geen vuiltje meer aan de lucht en zal hij zich van het voorval niets herinneren. Maar 29 mei zal voor Tineke en de familie Van den Dool altijd een bijzondere dag blijven. 

Het handelen van Tineke Dekker, mediumcare verpleegkundige in het St. Antonius, maakt dus dat de inmiddels ruim tweejarige peuter nog steeds dapper rondstapt. Voor haar doeltreffende optreden werd de Polsbroekse dinsdagmiddag namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen door burgemeester Laurens de Graaf in het zonnetje gezet: "Vooral dankzij jou, maar ook door de accurate inzet van de overige hulpdiensten -politie, brandweer en ambulance en toegesnelde burgerhulpverleners-, is voor Sion erger voorkomen."

Een oorkonde, bloemen en felicitaties van alle aanwezigen maakten haar handelen, nu driekwart jaar later, nog specialer. 

Adri Verhoeven
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }