• Veenweidelandschap in de Krimpenerwaard.
• Veenweidelandschap in de Krimpenerwaard. Foto: Floris Bakker

'Krimpenerwaard zet Groene Hart onder druk'

Algemeen 1.346 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De PvdA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland vindt het onbegrijpelijk dat de lobby voor een oeververbinding in de Krimpenerwaard is gekoppeld aan de bouw van duizenden extra woningen.

Kersvers Statenlid Leo Mudde uit Gouderak heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Hij wijst erop dat het beleid van de provincie erop is gericht om de Krimpenerwaard - als onderdeel van het Groene Hart - zoveel mogelijk open te houden. "Dat is ook de reden waarom de woonvisie van de gemeente Krimpenerwaard, waarin een woningbouwopgave van 3.000 woningen staat, nog niet is goedgekeurd. 1.800 woningen zijn voldoende om in de eigen woningbehoefte te voorzien."

Mudde denkt dat, nu de gemeenteraad van Krimpenerwaard akkoord is gegaan met een extra inspanning voor nog eens 7.000 woningen (waarvoor 200 hectare van het buitengebied nodig is), het Groene Hart nog meer onder druk komt te staan.

Meer verkeer
De bouwopgave is door Krimpenerwaard gekoppeld aan een lobby voor een brug tussen Krimpen aan de Lek en Ridderkerk. "Die brug zal een aanzuigende werking hebben en leiden tot meer verkeer in de polder. Het ecologisch belang van de Krimpenerwaard komt daarmee onder druk te staan. Natuur- en milieuorganisaties hebben hierover ook hun zorgen uitgesproken. " De fractie vraagt zich af waarom niet is gekozen voor optimalisatie van bestaande oeververbindingen in combinatie met een aantrekkelijke fietsroute en goed openbaar vervoer.

Onwetendheid
Ook binnen de gemeente Krimpenerwaard zelf groeit de onrust. De CDA-fractie noemde het besluit om een extra oeververbinding en daaraan gekoppelde woningbouw eerder al onverantwoordelijk. Dit omdat er in de gemeenteraad nauwelijks een inhoudelijke discussie is gevoerd.

Raadslid Kees Larooij maakt zich vooral zorgen over de onwetendheid bij 'vrijwel iedereen'. "De geluiden variëren van 'het zal zo'n vaart niet lopen' tot 'toch fijn als we straks snel de Krimpenerwaard uit zijn'. Ik ben het ermee eens dat je vooruit moet kijken om een leefbare en levendige gemeente te blijven, maar het is ook heel erg nodig om nuchter te zijn over wat er op ons afkomt en hoe de belangen liggen van andere partijen."

Larooij pleit voor een open overleg met de eigen inwoners en bedrijven. Dat is volgens de CDA'er hard nodig. "Ik werk aan een initiatiefvoorstel om dat snel op te pakken."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden