• Burgemeester Roel Cazemier kwam langs om het certificaat uit te reiken.
• Burgemeester Roel Cazemier kwam langs om het certificaat uit te reiken. (Foto: aangeleverd)

'Bij Aafke' eerste duurzame bloemist

  •   525 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Bloemenwinkel 'Bij Aafke' in Krimpen aan de Lek mag zich de eerste duurzame bloemist van de gemeente Krimpenerwaard noemen. Burgemeester Roel Cazemier kwam zaterdag langs om het officiële certificaat uit te reiken.

Het keurmerk toont aan dat een groot gedeelte van de inkoop duurzaam is en de bloemist rekening houdt met de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en bedrijfsvoering. Al sinds de opening, nu drie jaar geleden, is 'Bij Aafke' bewust bezig met duurzaamheid. "We waren gedreven om de eerste duurzame bloemist van de gemeente te worden", vertelt Aafke Ligthart. "Eenmaal lid van het landelijke bloemistencollectief FloraNL begon het balletje te rollen voor de certificering. Alle aangesloten bloemisten hebben namelijk de intentie zich te certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist."

Touw
Voordat het begon met de certificering hield 'Bij Aafke' zich al bezig met duurzaamheid. Zo werd het afval gescheiden en is er gekozen voor een groene energieleverancier. Daarnaast gebruikten de teamleden van de bloemenzaak al gerecycled craftpapier- en labels, maar ook touw in plaats van lintjes. In de winkel bestaat de verlichting voor zo'n 75 procent uit ledlampen. Klanten kunnen nu ook zien dat 'Bij Aafke' duurzaamheid belangrijk vindt. Zo heeft een percentage bloemen keurmerken, zoals biologisch/EKO, Fairtrade/Max Havelaar en MPS-A(+). Ligthart: "Als bloemist werk ik met natuurproducten. Daarbij hoort dat je milieubewust omgaat met materialen, maar ook dat je met het sociale aspect rekening houdt."

De bloemenwinkel biedt onder meer dagbesteding aan mensen met een beperking. Verder is Aafke lid van de Fairtrade werkgroep van de gemeente Krimpenerwaard. Met de certificering hoopt ze andere mensen en bedrijven aan te moedigen, bewuster te worden. "Door bijvoorbeeld chloor uit je pand te bannen. Het feit dat je jaren al iets zo doet, hoeft niet te betekenen dat dit goed is. Het draait allemaal om bewustwording van duurzaamheid en dat moet gewoon wat normaler worden."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }