• Het recente ongeval met het sportvliegtuig boven de Krimpenerwaard, waarbij in mei twee inzittenden omkwamen.
• Het recente ongeval met het sportvliegtuig boven de Krimpenerwaard, waarbij in mei twee inzittenden omkwamen. (Foto: AS Media)

Oproep om laagvliegen boven Krimpenerwaard te verbieden

  •   672 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Burgemeester Roel Cazemier wil het laagvliegen boven de Krimpenerwaard aankaarten bij bevoegde instanties.

Hij noemde het initiatiefvoorstel van Pro Krimpenerwaard om naar aanleiding van het recente ongeval met een sportvliegtuig en de verstoring van het leefgebied van vogels een verbod in te stellen 'sympathiek, maar wellicht onhaalbaar'.

Dat stelde de burgemeester dinsdagavond in de commissie Ruimte & Financiën. Cazemier gaf aan dat het college niet precies weet bij wie de kwestie moet worden voorgelegd. "Het is wellicht een oude aanwijzing van het ministerie van verkeer om de Krimpenerwaard als laagvlieggebied te gebruiken. Inmiddels is de situatie sterk gewijzigd en is een onderhoud met de overheid zeker op z'n plaats. De raad zou met een politiek besluit de oproep krachtig kunnen steunen."

Laagvlieggebied
Een groot deel van de Krimpenerwaard is destijds op grond van de luchtvaartwet aangewezen als laagvlieggebied om noodlandingsprocedures te oefenen. Daarbij wordt een hoogte aangehouden van zo'n 300 meter.

De polder is daarnaast door de Provincie Zuid-Holland bestempeld als stiltegebied en deels ook door de provincie Zuid-Holland aangewezen als natuurgebied voor weidevogels. Het laagvliegen betekent een verstoring van het leven van duizenden aanwezige vogels.

"Zowel de natuurverstoring als de luchtveiligheid zijn in het geding", aldus Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard). "Daar moeten we iets aan doen om verdere ongelukken te voorkomen."

Hij kreeg bijval van Saskia van Rooy (Dierbaar Krimpenerwaard), die een emotioneel betoog hield over het lot van de kleine zwaan en de vele ganzen, die het veld moeten ruimen.

Andere partijen vroegen zich af hoe vaak incidenten voorkomen en of er wel sprake is van een ernstig probleem. Het debat wordt in de raad van 11 december vervolgd.

Vliegtuigcrash
In mei dit jaar stortte een sportvliegtuigje in een weiland in de buurt van de Benedenheulseweg in Stolwijk neer.  De twee inzittenden kwamen daarbij om; waarschijnlijk oefenden ze een noodlanding.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }