Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Scheidend theaterdirecteur Nel Oskam wordt geridderd.
• Scheidend theaterdirecteur Nel Oskam wordt geridderd. (Foto: Tom Croes)

Scheidend theaterdirecteur Nel Oskam geridderd

  •   keer gelezen

GOUDA/HAASTRECHT • Nel Oskam is maandag een avond lang in de spotlights gezet ter ere van haar afscheid als directeur-bestuurder van de Stichting Schouwburgcomplex Gouda. Hoogtepunt was de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


In een zaal gevuld met vrienden, familie en artiesten werd de inwoonster van Haastrecht tijdens een avondvullend programma toegezongen en toegesproken door collega's uit het vak en diverse artiesten. De door Paul de Leeuw gepresenteerde avond werd sfeervol geopend door flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel. Bert Visscher en Richard Groenendijk zorgden voor een vrolijke noot en muziek was er onder anderen van huidige en oud-leerlingen van het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland.

Uit handen van de directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) ontving Nel Oskam het erelidmaatschap van de VSCD. Zij is de eerste die deze onderscheiding ten deel valt.

Ovatie
Als klap op de vuurpijl richtte burgemeester Milo Schoenmaker het woord tot de afzwaaiende directeur en nodigde haar voor het eerst die avond uit op het toneel. Daar kreeg zij een koninklijke ridderorde opgespeld en mocht zij een staande ovatie in ontvangst nemen van het publiek bestaande uit diverse artiesten, zoals Bram van der Vlugt, Jan Rot, Erik van Muiswinkel, Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge en Boudewijn de Groot, en directies van veel andere theaters en impresariaten.

Nel Oskam was 41 jaar in dienst van de Goudse Schouwburg, de laatste 33 jaar als directeur en programmeur. Bijna bij elke voorstelling was ze aanwezig om artiesten en publiek te ontmoeten.

Nieuwbouw
Op 1 december 1985 werd ze directeur van een Goudse Schouwburg, die dreigde te verdwijnen door de slechte staat van het gebouw. "De gemeenteraad zei dat die paar Goudse theaterliefhebbers wel in Rotterdam, Den Haag of Utrecht terecht konden."  Nieuwbouw was dringend noodzakelijk. "Ik gaf mezelf vijf jaar de tijd om de komst van een nieuwe schouwburg te realiseren."

In september 1992 was het zover en opende de nieuwe Goudse Schouwburg zijn deuren. Nel Oskam: "Toen de oude werd gesloopt, vonden veel mensen dat jammer. Het was er altijd zo gezellig. Dat krijgen we nooit meer terug! Maar ook de nieuwe schouwburg heeft een echte theatersfeer: rood pluche en twee balkons die rondlopen. Het klassieke theater, maar dan in een modern jasje."

Uitdaging
Het succes van De Goudse Schouwburg bleef niet onopgemerkt. Zo kreeg ze aanbiedingen van andere schouwburgen. "Ergens anders weer iets opbouwen kan aantrekkelijk zijn, maar ik vond het een grotere uitdaging om aan de top te blijven. Er komen is één, maar er blijven, dat is de uitdaging. Door dit streven werd het ook nooit saai."

De toekomst van het theater wordt een andere, weet Nel Oskam. "Het theater gaat de stad in. We gaan meer samenwerken met anderen." Ze ziet dat jongeren niet meer vanzelf de weg naar het theater vinden, zoals zij ooit deed. Daarom is De Goudse Schouwburg een samenwerking gestart met jongerensociëteit So What. "Wij kunnen voorstellingen bieden, waar zij de capaciteit niet voor hebben, maar die hun leden wel graag willen zien, zoals Spinvis en The Kik."

Voor haar opvolgers, een algemeen directeur plus een programmeur, liggen nieuwe uitdagingen. Ze nemen een solide schouwburg plus cinema van Nel Oskam over. Die ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Ze verstaan hun vak. Dit zijn geen dames die alleen maar op de winkel komen passen."

Of haar vertrek onwerkelijk voelt? "Nee hoor, ik blijf gewoon als bezoeker naar het theater gaan. Straks heb ik alleen lusten en niet de lasten."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten