Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Muziekvereniging Excelsior Bergambacht.
• Muziekvereniging Excelsior Bergambacht.

120-jarig Excelsior pakt uit met filmmuziek

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • 'Excelsior goes to the movies'. Dat thema staat centraal tijdens het najaarsconcert en wordt ondersteund met filmfragmenten op grote beeldschermen.


Met prachtige muziek uit beroemde bioscoopfilms gaat de 120-jarige Bergambachtse vereniging Excelsior het publiek vermaken. Het optreden is gepland op zaterdag 10 november in sportcentrum De Waard, de thuisbasis van het fanfare-orkest en de melody percussion band.

"Onze jaarlijkse uitvoering is altijd een hoogtepunt", zegt voorzitter/trombonist Kees Bakker. "En dit keer wordt het een muzikale happening met een speciaal tintje, want je wordt niet zomaar 120 jaar oud. Dat zegt iets over de sfeer, de gezelligheid en de gezamenlijke liefde voor muziek. Spelen en beluisteren schijnen goed te zijn voor je brein. Muziek draagt bij aan je empatisch vermogen. Professor Erik Scherder, zelf enthousiast violist, beweert dat beide hersenhelften beter met elkaar gaan communiceren en hij kan het weten als hoogleraar neuropsychologie."

Zijn muzikale collega's Corry Hollander (saxofoon) en Esther Zanen (trombone) worden eveneens door muzikale klanken geïnspireerd. Zij kunnen de muziek eigenlijk geen dag missen. "Ik zou wel wat vaker willen oefenen, maar ik heb uiteraard ook andere bezigheden. Ik heb me zelfs moeten afmelden voor blaaskapel De Waardgangers vanwege tijdgebrek", zegt Esther. "Jammer, maar het is niet anders."

Klapper
Ze maakt evenals Corry Hollander deel uit van de uitvoeringscommissie, die het optreden voorbereidt. "Het moet een klapper worden", stellen beiden als doel. "We steken er veel tijd in en willen goed voor de dag komen. De afgelopen jaren was de concertzaal volledig gevuld. Dan praat je over 450 tot 500 toeschouwers. Twee jaar geleden zong Nina, de winnares van Idols, met ons mee. Dat trok nog meer mensen aan. Maar dergelijke aantallen zijn niet uitzonderlijk. Bezoekers krijgen daarvoor uitgebreide optredens van de fanfare, de percussiegroep en het jeugdorkest te zien en te horen. Het is ook zaak om enkele keren per jaar in je eigen dorp te laten zien wat je in je mars hebt. Je maakt immers deel uit van de gemeenschap."

Excelsior telt ongeveer 66 leden, van wie er 40 deel uitmaken van de fanfare. Deze muzikanten oefenen op maandagavond onder leiding van dirigent René Mulders van 19.45 tot 22.00 uur. De percussieband neemt op donderdagavond op datzelfde tijdstip de zaal van De Waard in gebruik. Tijdens de najarsuitvoering spelen beide muziektakken apart en gezamenlijk.

Aanwas
Hoewel de muziekvereniging niet te klagen heeft, kan Excelsior nog wel enige aanwas gebruiken. "Je moet jeugdleden opleiden om toekomstige vacatures te kunnen invullen", stelt Corry Hollander. "Het is lastig om jongens en meisjes te behouden als ze van de basisschool naar de middelbare school overstappen. Later komt dat probleem nog eens om de hoek kijken als de studententijd aanbreekt. Daarom is iedereen welkom om een oefenavond bij te wonen."

"Muziek kent geen minimum- of maximumleeftijd. De jongste leden zijn 9 jaar oud. Wim Prins is de tachtig lentes reeds gepasseerd. Dat zegt ook iets over hoe lang je met enige training kan blijven spelen op een blaasinstrument", lacht Kees Bakker.

Minder positief in het jubileumjaar is het voornemen van de gemeente om de jaarlijkse subsidie te schrappen. Excelsior had flink gespaard om een paar grote uitgaven te kunnen doen: nieuwe concertkleding en nieuwe instrumenten. Volgens Kees Bakker lijkt het er nu op alsof de vereniging wordt gestraft voor duurzaam financieel beleid. "Wij zien dit niet als eigen vermogen, maar als noodzakelijke reservering. Hopelijk wordt dit alsnog rechtgezet."

Kaarten voor het concert van Excelsior kosten 4,50 euro voor donateurs en 9,50 euro voor niet-leden. De uitvoering begint op zaterdag 10 november om 19.30 uur. Een afterparty is het sluitstuk. Meer informatie: http://www.excelsiorbergambacht.nl

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten