Eerste oogst van Gouderakse cranberry's
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Floris Bakker

Eerste oogst van Gouderakse cranberry's

  •   keer gelezen

GOUDERAK • Een glazen pot met de eerste in de Krimpenerwaard geteelde cranberry's kreeg wethouder landbouw Jan Vente vrijdagochtend aangeboden. Met een recept erbij voor compote.


De bessen zijn afkomstig van de cranberryvelden die langs de Lange Tiendweg in Gouderak liggen. In het najaar van 2016 en voorjaar van 2017 gingen hier op zo'n tien hectare grond 400.000 cranberryplantjes de grond in. Initiatiefnemers Bart Crouwers en Gerard Harleman hielden zich sindsdien vooral bezig met het verwijderen van onkruid. "Je werd er soms moedeloos van", erkent Crouwers. "Van de ecoloog die ons adviseert hoefden we ons echter geen zorgen maken. Het zou minder worden als we het goed bij zouden houden. Dat is wel uitgekomen."

Warme zomer
Ook het weer zat niet erg mee. Zo zorgde de warme zomer ervoor dat de plantjes maar langzaam groeiden. "Met een graad of 25 zijn de omstandigheden een stuk beter, maar dat heb je natuurlijk niet in de hand hè." Dat het een project van de lange adem is wist Crouwers wel. "Het duurt toch al gauw zo'n jaar of drie voordat de planten volgroeid zijn. We zijn er dus nog niet."

Dit najaar kon er een handjevol bessen worden geplukt. "Veel stelt het niet voor, maar het begin is er", stelt Crouwers tevreden vast. "In 2019 verwachten we zo'n 5.000 kilo aan bessen te kunnen oogsten. En in de jaren erna moet het verder toenemen, tot zo'n 100.000 kilo bessen per jaar."

Voorbeeld
Wethouder Jan Vente volgt het project met belangstelling. "Er ligt hier straks 2.500 hectare nieuwe natuur en het is de bedoeling om het beheer van die natuur te combineren met nieuwe agrarische activiteiten. De teelt van alternatieve gewassen, zoals die van cranberry's, is hier een mooi voorbeeld van."

Onder boeren werd aanvankelijk wat schamper gesproken over de cranberryteelt. Onterecht, meent Vente. "Ik vind het mooi dat er mensen zijn als Bart die hun nek durven uit te steken. Om iets te veranderen heb je immers ondernemers nodig die buiten de gebaande banen durven te denken."

Natte teelten bieden wat de wethouder betreft zeker mogelijkheden. "Ze kunnen helpen de bodemdaling in het veenweidegebied te reduceren en dragen bij aan een duurzame landbouw in dit gebied."

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier