• De officiële opening van de Kunstroute.
• De officiële opening van de Kunstroute. Foto: wijntjesfotografie.nl

Kunststroming opent kunstroute Schoonhoven-Haastrecht

Algemeen 801 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Wie de natuur wil beschermen tegen mensenhand kan het best kunstenaars inschakelen. Hun creaties vormen vaak een doordringend protest tegen de teloorgang van het landschap en leiden tot reflectie.

Ook Kunststroming Krimpenerwaard stond met het thema 'Natura' nadrukkelijk stil bij de schoonheid van ons cultuurgoed. Met schilderijen, beeldhouwwerken, foto's, keramiek en glaskunst wordt 'onze trouwe bondgenoot', zoals voorzitter Arnoud Rolloos aangaf, bewierookt.

Voordat de kunstroute van Schoonhoven naar Vlist zaterdagmorgen werd opengesteld voor bezoekers, vond de officiële aftrap plaats op het Kazerneplein in Schoonhoven. Rolloos stelde in zijn openingsspeech dat de natuur door de eeuwen heen de kunst heeft beïnvloed. "Taferelen, romantisch, lieflijk en puur, maar soms ook woest en angstaanjagend. In Engeland boden kunstenaars als eerste groep verzet tegen de gevolgen van de industrialisatie. Daarmee toonden ze hun bezorgdheid over de brute inbreuk op het erfgoed. Hun verweer werd daarna breed gedragen."

Of de 55 deelnemers aan de Kunstroute 2018 zich eveneens met hand en tand verzetten tegen de hedendaagse verrommeling, is de vraag. Maar ze schiepen er in ieder geval veel plezier in om voor deze tentoonstelling in de open lucht bijzondere vondsten te tonen die mogelijk permanent te zien zijn. Dat hun ode aan de natuur plaatshad op Open Monumentendag was geen toeval. Deze manifestatie trok vanzelfsprekend meer liefhebbers dan op reguliere dagen. Een kunstroute mag dan niet ontbreken.

Roaring Glass
Het muzikale duel 'Roaring Glass' tussen saxofonist Nicko Christiansen en glaskunstenaar Jan Hein van Stiphout was het startpunt van de reis. De muzikant blies de soms valse noten met veel geduld in zes smalle, glazen trechters. Daarna zorgde de glaskunstenaar met branders dat de klanken ontsnapten in de wind. Dat dit geluid sterk overeenkwam met de lokroep van een bronstige neushoorn nam iedereen voor lief. Alleen de hond van de buren sloeg blaffend aan.

Wethouder Bert Bening sprak zijn waardering uit voor de organisatie van het evenement. Hij hoopte dat na vier succesvolle edities ook een vijfde zou volgen, waarmee het eerste lustrum gestalte krijgt. Of Marco en Gerjo Goudriaan opnieuw een dergelijke krachtsinspaning kunnen opbrengen, liet hij in het midden. Volgens Marco Goudriaan kost de aanloop naar een Kunstroute ontzettend veel energie.

Op zaterdag 15 september en zondag 16 september is er ruimte voor live-art met een kettingzaag, een hakkende speksteenkunstenaar, treden er verhalenvertellers en dichters op en wordt er volop gezongen en muziek gemaakt. Zie ook: http://www.kunststroming2018.nl

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden