• Michael Sminks (l) op het podium.
• Michael Sminks (l) op het podium. Foto: aangeleverd

Michael Smink zwemt zich naar het podium

Sport 1.013 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De 14-jarige Michael Smink heeft een ambitie: profzwemmer worden. De weg er naartoe is lang, maar met drie podiumplaatsen tijdens de Nederlandse Junioren Jeugdkampioenschappen ligt hij vooralsnog aardig op schema.

Talent heeft de sportieve Schoonhovenaar genoeg, maar hij krijgt het niet cadeau. Twaalf uur per week ligt hij in het water, wat alleen al de nodige reistijd vergt. "Ik train zeven keer per week in het KNZB-bad in Zeist", vertelt hij. "Voor de drie ochtendtrainingen moet ik om kwart over vier mijn bed uit. Dat is soms wel even slikken, maar eenmaal in het water ben ik het gauw weer vergeten."

Ook voor zijn ouders, die hun talentvolle zoon heen en weer rijden, is het een hele opoffering. "Maar zolang hij goede uitslagen koppelt aan plezier in de sport, hebben we het er graag voor over", zeggen Gerrit en Willeke Smink. "Het is soms een race tegen de klok om hem op tijd op school (csg Willem de Zwijger, red.) te brengen, maar ze kennen zijn situatie en doen er niet moeilijk over als-ie een keer te laat is"

"Ik krijg alle medewerking op school", beaamt Michael. "Gymlessen hoef ik bijvoorbeeld niet te volgen. In die uren mag ik mijn huiswerk maken."

Waterrat
Het was al snel duidelijk dat Michael een echte watterrat is. "Zijn zwemdiploma's behaalde hij met groot gemak", weet Willeke. "'s Morgens ging hij op voor A, diezelfde middag voor B."

Op zijn negende, met inmiddels veertien (!) zwemdiploma's op zak, leek het hem wel wat om te gaan wedstrijdzwemmen. Hij kwam bij zwemvereniging Aquarijn in Nieuwegein uit, om vorig jaar de overstap te maken naar Utrecht Swimming. Hij wordt er getraind door oud-Olympisch schoolslagzwemmer Robin van Aggele. Gerrit: "Die is vol lof over Michael, wat ook zijn weerslag heeft op de resultaten. Hij gaat met sprongen vooruit."

Dat bleek tijdens  de onlangs gehouden Nederlandse Junioren Jeugdkampioenschappen Langebaan in het Pieter van den Hoogeband zwemstadion in Eindhoven.  Hij scherpte er zijn pr's aan én stond met tweemaal zilver (100 en 200m vlinderslag) en eenmaal brons (50 m vlinderslag) op zijn favoriete onderdeel driemaal op het podium. 

"Het ging wel goed, ja", zegt Michael zelf. "De concurrentie was best groot, want behalve de gebruikelijke tegenstanders waren er ook wat jongens uit het buitenland, met een Nederlands paspoort, present. Ik wist vooraf dus niet precies wat ik kon verwachten."

Aankomend weekend mag hij zelfs zijn opwachting maken tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in Amersfoort, waar ook nationale toppers als Joeri Verlinden en Ranomi Kromowidjojo aan meedoen. 

Steunen
De laatste wedstrijd dit seizoen is de Speedo Fast Water Meet in Amsterdam. Michael hierover: "Dit is alvast een belangrijk kwalificatietoernooi voor volgend seizoen, op de korte baan."

Verder vooruitkijkend hoopt Michael zijn droom -wedstrijdzwemmer worden- te verwezenlijken. "Daar ga ik voor." Gerrit en Willeke tot besluit: "Er zijn nog veel hobbels te nemen, maar zolang hij er in staat zoals nu zullen we hem zeker steunen in zijn ambitie."

Robert van der Hek
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

• Michael Sminks op de vlinderslag: zijn favoriete onderdeel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden