Afbeelding
Foto: AS Media

‘Looping als oorzaak vliegongeval uitgesloten’

112 3.881 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Dat het maken van een looping het vliegongeval in de polder bij Stolwijk heeft veroorzaakt, is volgens Arthur Korevaar uit Schoonhoven uitgesloten.

"Een looping met een Cessna 172 is onmogelijk. Dit type toestel is hiervoor totaal ongeschikt. Bovendien worden loopings nooit vanaf een hoogte van 1500 voet gedaan. Dat gebeurt alleen met vliegtuigen die hiervoor geschikt zijn en dan vanaf grotere hoogte: op twee à drie kilometer (5.000 voet)."
 
Motorstoring
Sportvlieger Arthur Korenaar heeft zelf al tien jaar zijn brevet en vliegt eveneens vanaf Rotterdam The Hague Airport. Hij wenst te benadrukken geen expert te zijn, maar een looping als oorzaak van het vliegongeval, zoals in het bericht van de NOS werd gemeld, sluit hij gezien bovenstaande uit.

"Ik verwacht eerder dat het te maken heeft met de oefening 'motorstoring' in het bewuste laagvlieggebied. Dat gebeurt hier meerdere keren per dag. Je simuleert hierbij het uitvallen van de motor. Een leerling draait dan het gas dicht, laat de motor stationair draaien tot een bepaalde minimumsnelheid en kiest een weiland uit voor een noodlanding. Deze hoef je niet echt in te zetten. Net voordat het zover is geeft de instructeur het sein voor een doorstart." 

Mogelijk is dit misgegaan en is het vliegtuig in een stall of spin terechtkomen, waardoor het onbestuurbaar werd, vervolgt Korevaar: "Maar dat is speculeren. Nader onderzoek zal de oorzaak moeten uitwijzen."

Zelf zou Arthur dinsdagavond ook een vlucht gaan maken vanaf Rotterdam The Hague Airport, maar een mogelijke onweersbui zette een streep door de vlucht. "Ik vlieg met zieke en gehandicapte kinderen voor de Stichting Hoogvliegers. Zekerheid voor alles, vandaar dat we de vlucht van vanavond hebben geschrapt."

Hoe erg hij het ook vindt voor de slachtoffers, zelf zou hij zich niet door het ongeval hebben laten weerhouden. "De kans op een dodelijk ongeluk is erg klein. Het is vreselijk wat er is gebeurd en ik ben erg benieuwd naar de oorzaak, maar in 99 van de 100 gevallen gaat het goed."

Geborgen
Dinsdagmorgen rond 11.30 uur stortte in een weiland in de buurt van de Benedenheulseweg in Stolwijk een sportvliegtuigje neer. Beide inzittenden kwamen hierbij om.

Inmiddels zijn de lichamen geborgen en worden de wrakstukken geruimd.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden