Afbeelding

Burgemeester De Graaf onthult informatiepanelen Cabauwse Molen tijdens kennismakingsbezoek

Algemeen 521 keer gelezen

CABAUW • Burgemeester Laurens de Graaf en directeur-rentmeester Saskia van Dockum van het Utrechts Landschap hebben vrijdag twee informatiepanelen bij de Middelste Molen van Cabauw onthuld. Dit gebeurde tijdens een kennismakingsbezoek van de burgemeester aan de molen, die in beheer is van Utrechts Landschap. 

Het Utrechts Landschap heeft de Middelste Molen in 2008-2009 ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien is de molen weer maalvaardig. Van Dockum: "Dankzij vrijwillige molenaars en de Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen draait en maalt de molen iedere zaterdag en is hij open voor publiek. Ik raad iedereen aan om een keer te komen kijken. De molenaar vertelt graag over de molen en hoe hij deze laat draaien en malen." 

Het ambacht van molenaar is eind 2017 door UNESCO op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Van Dockum: "Dat is een belangrijke erkenning voor het waardevolle werk dat de veertig vrijwillige molenaars van het Utrechts Landschap dagelijks verrichten. Zij houden de Utrechtse molens draaiende en leiden nieuwe molenaars op, zodat we het molenaarsambacht kunnen doorgeven aan de volgende generaties."

Tandem
Bij zijn installatie in november 2017 nodigde burgemeester De Graaf de inwoners van Lopik uit om hem op de tandem mee te nemen naar locaties die hij beslist moet leren kennen. Miriam Boere, coördinator gebiedsmarketing Lopik NatuurLek, greep deze kans aan en nodigde de burgemeester uit om de Middelste Molen van Cabauw te bezoeken. Vrijdag stapten de burgemeester en Miriam samen op de tandem. Onderweg stopten ze bij Boerderij Kromwijk om koffie te drinken bij het Rustpunt.

"In de gemeente liggen diverse Rustpunten, waar wandelaars en fietsers zelf een kopje koffie kunnen maken, naar het toilet kunnen en informatie kunnen vinden over de omgeving", aldus Boere. 

Vervolgens fietsten ze naar de molen, waar de burgemeester samen met Saskia van Dockum een informatiepaneel bij de entree onthulde. Van Dockum: "Dit paneel nodigt mensen uit om vooral door te lopen of fietsen en de molenplaats te bezoeken. Op de molenplaats staat een tweede paneel, met informatie over de geschiedenis en functie van de monumentale gebouwen op de molenplaats. Ook dit paneel is vrijdag onthuld."

De burgemeester sloot zijn bezoek af met een lunch in het zomerhuis van de molen, dat wordt verhuurd als vergaderruimte. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden