• Beeld uit de livestream van de NOS.
• Beeld uit de livestream van de NOS.

Erik Jan Kooiman: ‘perfecte dag voor mij’

Sport 705 keer gelezen

REGIO • "Dit was een perfecte dag voor mij," meldt de trotse winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht, Erik Jan Kooiman, vanuit Oostenrijk. 

"Het was knap koud, waardoor het ijs flink hard was. Op zo'n ijsvloer kan ik mijn krachten goed kwijt. De vluchtgroep kreeg de ruimte en ik wachtte mijn kans af."

De Lekkerkerker sprong attent mee met de eerste ontsnapping van elf man. Vanuit het peloton konden nog maar vijf andere schaatsers aanpikken. 

Overeind
Voor medevluchter Christoffel Hendriks ging het nog niet hard genoeg. Hij demarreerde en nam een voorsprong van een minuut. Met nog vijftig kilometer te gaan zette Erik Jan Kooiman de achtervolging in. Hij pikte aan bij Hendriks en loste hem meteen.

Kooiman sloeg op zijn beurt een gat van anderhalve minuut. "Ik voelde mij nog steeds goed. Als ik langer zou wachten, dan wist ik dat mijn medevluchters meteen zouden reageren als ik zou versnellen. Toen ik alleen zat, was het belangrijkste om overeind te blijven. Ik kreeg het wel zwaar. Mijn benen verkrampten en in mijn voeten zat weinig gevoel meer."

De achtervolgende groep kwam in de finale dichterbij. Bart Mol probeerde de sprong te maken, maar hij bleef op 20 seconden hangen. De 31-jarige schaatsprof uit de Krimpenerwaard, die van de zomer op de racefiets de basis had gelegd voor deze 200-kilometerrace, bleef goed doorgaan en trad in de voetsporen van zijn ouders.

Een kwart eeuw geleden (1993) won Eriks vader Jan Kooiman namelijk ook op de Weissensee. Zijn moeder Ineke, die werkzaam is in het onderwijs, kon zich nooit vrijmaken voor deze Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. "In Finland was ik in de jaren tachtig wel van de partij," vertelt ze, nadat ze via internet de finale van de Alternatieve Elfstedentocht had gevolgd. "In 1987 wonnen Jan en ik allebei de Alternatieve Elfstedentocht op het Kalavesimeer bij Kuopio. Erik Jan heeft fantastisch gereden. Een 200-kilometerwedstrijd is geen kleinigheid. En dan nog winnen ook. Ik ben bijzonder trots op hem."

Dat gevoel overheerst zeker ook bij Kooiman-junior. "Vanavond gaan we de overwinning vieren," vervolgt hij. "Daarna gaan de beentjes omhoog. Zaterdag start ik in de Aart Koopmans Memorial, een wedstrijd van 100 kilometer voor schaatsers die uitkomen in de landelijke Topdivisie en Eerste Divisie. Ik mag starten in het leiderspak."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden