• De kersverse wethouder Leon de Wit moest zich snel inlezen.
• De kersverse wethouder Leon de Wit moest zich snel inlezen. Foto: wijntjesfotografie.nl

Wethouder Leon de Wit geniet van nieuwe rol

Algemeen 1.572 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Opeens zat hij aan de overzijde van de raadszaal in Lekkerkerk. Voor Leon de Wit (63) was de transformatie van raadslid naar wethouder fysiek een kleine stap, maar geestelijk een behoorlijke opgave.

Door het plotselinge vertrek van partijgenoot Dilia Blok naar Someren viel haar opvolger met zijn neus in de boter. Vuistdikke dossiers over De Waag en Lekoevers moest hij doorploegen om het collegevoorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering voor een volle zaal te verdedigen. "Ik kreeg daarbij alle ambtelijke en collegiale steun die je kan bedenken. Het kostte veel tijd om me snel in te werken, maar ik wist gelukkig al veel van deze materie. Als woordvoerder namens Gemeente Belang Krimpenerwaard in de raadscommissie had het onderwerp 'ruimte' mijn nadrukkelijke aandacht. Ik ben overigens van mening dat je je zo breed mogelijk moet kunnen inzetten. Een raadslid is feitelijk een generalist. Daarom kost het hem of haar zo'n twintig uur per week om als volksvertegenwoordiger mee te denken en mee te doen in de besluitvorming."

Vacature
Leon de Wit laat in het midden of hij gevraagd was om de vacature te vervullen. Hij stelt diplomatiek dat het wethouderschap 'op zijn pad kwam'. Inmiddels geniet hij van zijn nieuwe rol. De inwoner van Haastrecht had geen moeite om zijn werkzaamheden te beëindigen. "Ik ben vijf jaar geleden gestopt als commercieel medewerker van de ING Bank. Het is anders als je een fulltime baan moet opzeggen voor mogelijk vijf maanden wethouderschap."

De nieuwe wethouder is in politiek opzicht een laatbloeier. Voordat hij bij GBK hoog op de kandidatenlijst stond, was hij lid van de steunfractie. Op 1 januari 2015 werd hij na de grote verkiezingszege van zijn partij beëdigd als raadslid. "Ik heb langzaam meer interesse in het reilen en zeilen van het openbaar bestuur gekregen. Het is vooral een leerproces, dat nooit ophoudt. Het werd in mijn ogen ook steeds leuker." Je zou haast zeggen dat het wethouderschap een logisch gevolg is, maar Leon de Wit houdt het op puur toeval. "Een maand geleden zat ik nog aan de andere kant van de tafel. Daarna werd ik in het diepe gegooid. Misschien wel de beste start voor een nieuwe wethouder, want je moet meteen stappen zetten. Met voor- en tegenstanders in discussie en argumenten aanvoeren. Voor 'De Waag' heb ik twee inloopavonden bezocht en uitvoerig met mensen gesproken. Toen bleek ook dat je het aantal voorstanders van een snelle aanpak van het hart van Krimpen aan de Lek niet moet onderschatten. Het was mij vooral te doen om zorgvuldigheid. Dat hoort toch bij elk dossier."

Het is tijd voor de wielerfiets. Leon de Wit stapt met fietsmaatjes op de pedalen voor de 'erwtensoeprit'. "Een traditie in Haastrecht en tegelijkertijd een sportieve afsluiting van een bijzonder jaar."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden