• Ondertekening van het convenant in Nieuwerkerk aan den IJssel.
• Ondertekening van het convenant in Nieuwerkerk aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

'Maakt inwoners niet uit wie komt blussen'

Algemeen 1.532 keer gelezen

REGIO • De brandweer in Hollands Midden gaat intensief samenwerken met die in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Voortaan is niet de gemeentegrens bepalend voor de uitruk, maar de aanrijtijd. "Burgers hebben immers recht op de snelste hulpverlening", verduidelijkt regionaal commandant Hans Zuidijk van Veiligheidsregio Hollands Midden. Hij ondertekende donderdag - samen met directeur brandweerzorg Jolanda Trijselaar van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond - een convenant waarin is geregeld dat voortaan de snelste brandweereenheid voor een incident uitrukt, ook al is dat op het grondgebied van de andere regio.

Meldkamer
Aan het convenant ging heel wat voorbereiding vooraf. Vertegenwoordigers van beide regio's zaten lang met elkaar om tafel om afspraken op papier te zetten. Misschien wel de belangrijkste verandering is dat beide regio's voortaan zijn aangesloten op dezelfde meldkamer. Zuidijk: "Concreet betekent dat dat brandweereenheden in het grensgebied van Hollands Midden worden gealarmeerd voor incidenten op het grondgebied van Rotterdam-Rijnmond. En andersom."

De samenwerking zal zich met name rond Bleiswijk, Nieuwerkerk/Nesselande (Rotterdam) en de Krimpenerwaard (inclusief Krimpen aan den IJssel) afspelen. De Krimpense burgemeester Martijn Vroom juicht de samenwerking toe. "Het maakt voor inwoners helemaal niet uit wie er komt blussen, als er maar wordt geblust!" Brandweereenheden werkten nu al vaak met elkaar samen. Dinsdag nog, toen er brand uitbrak bij de Ouderkerkse houthandel Heuvelman. "De brandweer van zowel Krimpen (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) als Gouda (Veiligheidsregio Hollands Midden) schoten te hulp."

Zijn collega Gert-Jan Kats van de gemeente Zuidplas is eveneens positief. Met name bij de grens Nieuwerkerk - Capelle kan de samenwerking goed uitpakken. "Capelle beschikt over een ladderwagen, maar die hoort bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Die zou je hier dus niet kunnen inzetten. Dat is nu veranderd. Ik ben blij dat die administratieve grens is weggepoetst."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden