Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Melvin Redeker wint Wildlife Awards met foto van Jan-van-Gent

  •   keer gelezen
• Uitsnede van de foto, waarmee Melvin Redeker de categorie dierenportretten won bij de British Wildlife Photography Awards 2017.
• Uitsnede van de foto, waarmee Melvin Redeker de categorie dierenportretten won bij de British Wildlife Photography Awards 2017. (Foto: Melvin Redeker)

LOPIKERKAPEL • Melvin Redeker heeft met een portret van een Jan-van-Gent de categorie dierenportretten gewonnen bij de British Wildlife Photography Awards 2017. De inwoner van Lopikerkapel maakte de foto tijdens een trip voor zijn stichting 'In de Noordzee' op de Shetland eilanden, Schotland.


Duizend Jan-van-Genten nestelen hier op hoge rotswanden die loodrecht uit zee rijzen. Het portret van de zeevogel is genomen vanuit een invalshoek die je zelden ziet in de vogelfotografie: recht van boven.

Met zijn achtergrond als bergbeklimmer kon Redeker zich liggend op een klifrand installeren. Recht naar beneden kijkend had hij uitzicht op een groepje Jan-van-Genten. "Ik praatte tegen ze en één van hen keek omhoog, waarbij zijn ronde hoofd met die prachtige blauwe ogen mooi symmetrisch uitkwam tegen zijn witte verenkleed", kijkt Redeker terug. Jan-van-Genten die nestelen langs de Britse Noordzee-kust foerageren ook voor de Nederlandse kust.

Orka's
Eerder dit jaar had Redeker voor In de Noordzee al succes bij de Underwaterphotographer of the Year 2017.  De jury kende een prijs toe voor zijn foto waarop hij op de zeebodem letterlijk oog in oog ligt met orka's in de Noordzee. Het was voor het eerst dat deze machtige roofdieren onderwater in de Noordzee en Britse wateren werden gefotografeerd. De jury bestempelde die foto als 'baanbrekend voor Britse wateren'.

Redeker en zijn vrouw Fiona van Doorn vinden dat de Noordzee zwaar ondergewaardeerd wordt. "Wil je de beeldvorming van Nederlanders over de Noordzee veranderen, dan moet je met spectaculaire beelden komen."

Met hun expedities op de Noordzee richten Redeker en Van Doorn zich onder meer op het maken van dit beeldmateriaal. 

Haring
Beiden zijn op dit moment voor een expeditie in Arctisch Noorwegen, waar de twee inwoners van Lopikerkapel samen met twee andere expeditieleden onderzoek doen naar haring. Meer specifiek gaat het hen om orka's en bultruggen, die de haring volgen als deze oceaanvis overwintert langs de kust van Noorwegen om in het vroege voorjaar af te zakken naar de paaigronden.

Voor meer informatie:http://https://www.facebook.com/MelvinRedekerExplore/?fref=ts

Zie ook dit artikel dat onlangs geplaatst: https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/133004/op-zoek-naar-de-haring-in-arctisch-noorwegen

En voor Redekers andere winnende foto: https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/113698/melvin-redeker-lopikerkapel-wint-prestigieuze-prijs-met-orkafoto-

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten