• ThemaSessie-café tijdens het eerste WaardZaam-symposium.
• ThemaSessie-café tijdens het eerste WaardZaam-symposium. Foto: wijntjesfotografie.nl

WaardZaam symposium: 'Alles komt op z'n kop te staan'

Algemeen 1.035 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Een nieuw tijdperk met grote veranderingen dient zich aan. "Alles komt op z'n kop te staan. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Wie daar duurzaamheid en een eigen invulling aan wil verbinden, moet daarom snel in actie komen. Wacht niet op de marktleiders of de overheid. U bent aan zet."

Met die waarschuwende woorden gaf duurzaamheidsgoeroe Ruud Koornstra de deelnemers aan het WaardZaam symposium aan dat het menens wordt. In de aula van de Willem de Zwijgerschool stelde de nationale energiecommissaris dat Nederland koploper is op het gebied van innovatie, maar zich in de energietransitie manifesteert als derdewereldland.

"We hebben vernuft, geld en ondernemerschap in huis. We zijn eigenlijk retegoed. Alle vernieuwingen hebben een Nederlandse achtergrond. De elektrische auto en de ledlamp zijn hier ontwikkeld. Laten we die bekwaamheid dan ook inzetten om dit kleine landje leefbaar te houden."

Realist
Koornstra toonde zich geen doemdenker, maar realist. Mobilisatie van krachten is volgens hem nodig om volgende generaties een toekomst te geven. "De kans dat het op termijn misgaat, is best behoorlijk. We moeten ons zorgen maken, maar tegelijkertijd alles aanpakken om energiegebruik terug te dringen."

Hij wees op de gestage opmars van de elektrische auto, die zeven jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden. "Toen ik in 2009 op het hoofdkwartier van BMW in Duitsland de wereldwijde baas sprak over deze ontwikkeling zei hij boos 'quatsch' tegen mij. Nu is BMW het meest geavanceerde bedrijf op dit terrein. Ik ben zelfs regelmatig gastspreker duurzaamheid bij dit concern."

Tegenwerking vanwege commerciële belangen of ongeloof kunnen voor stagnatie zorgen. "Philips wilde in 2006 geen ledlamp om de halogene producten te redden. Het apparaat werd in een kwaad daglicht gezet. Ledlampen zouden je blind maken en zomaar brand stichten in huis. Inmiddels zijn we erachter dat dit totale onzin is en dat de energiebesparing aanzienlijk is."

Contact
De inspirerende toespraak van Koornstra was het hoogtepunt van het WaardZaam symposium, waar Mirella Sterrenburg ondernemers aanspoorde om met elkaar in contact te treden. In tot themacafés gedoopte lokalen konden zij over diverse onderwerpen van gedachten wisselen.

Daarbij was ook de mogelijkheid om zich ter plekke aan te melden bij WaardZaam of om – met fikse korting – een opdracht voor een duurzame quickscan af te geven.

Diverse bedrijven en instanties hebben al eerder een energiebesparing van tien procent als doelstelling ingevuld. Daarbij hoort ook de Willem de Zwijgerschool, die er volgens directeur Jan van Heukelum 'nog hard aan moet trekken'. Met ledverlichting in aantocht zet de middelbare school een stap in de goede richting. "Het moet lukken", meende Van Heukelum.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• ThemaSessie-café tijdens het eerste WaardZaam-symposium.
• ThemaSessie-café tijdens het eerste WaardZaam-symposium.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden