• Spitsuur voor het doel van Dilettant. Foto: wijntjesfotografie.nl

Spirit-Dilettant bereikt het kookpunt

Sport 1.197 keer gelezen

OUDERKERK/KRIMPEN AAN DE LEK  • Spirit en Dilettant stonden voor het eerst in de historie tegenover elkaar. Het werd meteen een memorabel treffen.

Drie spelers van Spirit (Timme van Hof, Robbin Brouwer en Sander Kalkman) werden in de tweede helft uit het veld gestuurd en ook de trainers Richard van Cappellen (Spirit) en Richard Mank (Dilettant) moesten achter de afrastering plaatsnemen van scheidsrechter Van Lith. Hij was zaterdagmiddag de weg kwijt. Dilettant scoorde met elf tegen acht spelers de winnende treffer in de 90ste minuut: 1-2.

Het was een wonder dat de arbiter de negentig minuten haalde. Hij stond enkele malen op het punt het duel te staken, maar hield het na een opstootje tussen trainer Mank en enkele Spirit-supporters voor gezien en trok verder geen blessuretijd bij. Mank had beter in zijn dug-out kunnen blijven, maar reageerde op de scheldpartijen. "Dit was niet normaal. De ernstigste ziektes werden naar mijn spelers geroepen. Mijn vrouw en dochtertje zaten op de tribune. Die werden gewoon bang van al dat tumult."

Spirit had geen goed woord over voor de warrig leidende arbiter, maar speelde zichzelf intussen uit de wedstrijd. Er viel inderdaad veel aan te merken op het optreden van Van Lith. Niettemin hadden de 'Kanaries' met meer volwassenheid en discipline de streekderby naar zich toe kunnen trekken als ze met elf man de wedstrijd hadden beëindigd. "Ja, stom", erkende Spirit-aanvoerder Eric Jansen. "Twee rode kaarten waren onnodig. Je moet je kunnen beheersen en zeker niet tegen een scheidsrechter ageren, die discutabele beslissingen neemt. We hadden Dilettant kunnen verslaan. We stonden met 1-0 voor en zij hadden nog geen kans gehad. Na die rode kaarten voor Timme van Hof en Robbin Brouwer werd het natuurlijk hachelijk. Als Kevin Guttink ons op 2-1 had gezet, had ik het nog niet geweten. Nu viel de beslissing aan de andere kant." Richard Mank kon die analyse billijken. "We zaten niet in de wedstrijd. Het liep voor geen meter. Normaal gesproken zijn er wel een paar die de kar trekken, maar vanmiddag gaven zij niet thuis. De scheidsrechter was niet te volgen, maar wij kwamen goed weg. Bij Spirit ging de een na de ander naar de kleedkamer. We werden als het ware in een zetel geholpen. Ondanks slecht spel 1-2 winnen. Tja, dan kan ik alleen maar glimlachen."

Het spel was van beide kanten van een matig niveau, ook al etaleerde Spirit iets meer balvaardigheid. Vooral van de jonge talenten Tim van der Zee, Robbin Brouwer en Anton de Koning kunnen de Ouderkerkers nog veel plezier beleven. Van der Zee zorgde voor rust voor 1-0. In de 78ste minuut kopte Jesper van den Adel de bal langs Spirit-doelman Bas Haasnoot en de winnende treffer kwam op naam van invaller Sven Schilders.