Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

Voedselbank IJssel en Lek nu ook officieel open

Algemeen 660 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De openingshandeling mislukte, maar voor het overige loopt alles op rolletjes. De nieuwe Voedselbank IJssel en Lek kan mensen van gezond en veilig voedsel voorzien.

Dat zei voorzitter Hans Oosters in het opgekalefaterde pand aan het Vaartland in Stolwijk tegen de genodigden. Hij bedankte ook gemeente Krimpenerwaard voor het beschikbaar stellen van faciliteiten, het meehelpen zoeken naar locaties en de bijdrage van 25.000 euro voor de inrichting van het sorteercentrum. Om de samenwerking te beklinken mochten burgemeester Roel Cazemier en wethouder Jan Vente daarna het spandoek boven de ingang wegtrekken, maar beiden stonden na deze handeling opeens met de touwtjes in handen. Het doek gaf geen krimp. Ze konden er zelf hard om lachen.

Het mocht de pret niet drukken. De Voedselbank IJssel en Lek staat als een huis en daarvoor zijn veel zweetdruppels gevloeid. "Toen de uitgifte van voedselpakketten dreigde te stagneren vanwege het royement van de Voedselbank Krimpenerwaard is er veel gebeurd", blikte Oosters terug. "We wilden onze cliënten niet teleurstellen. Daarom zijn we na enig aandringen door wethouder Vente aan de slag gegaan. De kerken hebben daarbij een hoofdrol gespeeld. Zij zorgden voor vrijwilligers, die zich direct inzetten voor hun medemensen. Ik ben trots op hen."

Inspanning
Niet alleen de vrijwilligers werden geroemd, ook de inspanning van bedrijven zorgden voor een vlot verloop. "Het lokale bedrijfsleven liet zich van z'n beste kant zien. Ondernemer Jan Verburg stelde dit pand beschikbaar, Vink koeltechniek leverde koel- en vriescellen, de Rabobank overhandigde een cheque en Ad Scheer van Amicitia nam de catering voor zijn rekening. U ziet hier een tevreden en dankbare voorzitter", aldus Oosters.

Wethouder Jan Vente sprak van een prachtig team van bestuurders en vrijwilligers. "Het is jammer dat we met een voedselbank mensen moeten bijstaan, omdat wettelijke mogelijkheden niet ver genoeg gaan. Aan de andere kant is het mooi dat er in deze waard mensen zijn die hun handen uit de mouwen steken om hun naasten te helpen."

De Voedselbank IJssel en Lek levert wekelijks 155 voedselpakketten aan 120 cliënten. Een deel wordt aan huis bezorgd. De inhoud is afkomstig van het distributiecentrum Rotterdam. "We zijn nu bezig om meer supermarkten in de Krimpenerwaard te betrekken bij ons initiatief", aldus secretaris Frits Bruens. De armoedegrens bepaalt wie er in aanmerking komt voor een voedselpakket. Wie wekelijks van minder dan 80 euro moeten rondkomen, is welkom in Stolwijk, Schoonhoven en Lekkerkerk. Stichting Kwadraad neemt binnenkort de screening van cliënten voor haar rekening.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden