Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Krimpenerwaard: 'Kernenbeleid niet in beton gieten'

Algemeen 499 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Behoud van de eigen identiteit en maatwerk voor de elf kernen van de gemeente Krimpenerwaard. Dat staat het college van B en W voor ogen bij de de presentatie van 'Koers en Kader Krimpenerwaard'. De politiek wil deze aanpak niet 'in beton gieten'.

Dat bleek bij de bespreking van het raadsvoorstel, die gepaard ging met een amendement van vier grote partijen en een motie van PvdA. VKGB, ChristenUnie, CDA en VVD drongen aan op 'dynamiek', waarbij de opmerkingen van de inwoners tijdens eerdere bijeenkomsten – verwerkt in het rapport – als uitgangspunten worden genomen.

"Het rapport mag niet in de onderste la verdwijnen", vond Ruud van der Wilt (VVD). PvdA-fractievoorzitter Marije Willems vroeg zich af welke status het rapport heeft. "Volgens ons was de opkomst gering. Een smal draagvlak mag niet bepalend zijn voor de stappen die we gaan zetten."

Bij het toekomstig beleid wil het college meer rekening houden met de sterke en zwakke punten van de afzonderlijke kernen. Hoe dat in de praktijk uitvalt, is voor velen een vraag. In ieder geval zijn er diverse problemen die voor vrijwel alle kernen gelden, zoals bodemdaling, leefbaarheid, het in stand houden van voorzieningen en winkelsluitingen.

Wonen, werk, onderwijs en snellere internetverbindingen zijn volgens velen de sleutel tot succes. Volgens Pieter Heerens (GBS) moet daarom ten allen tijde worden voorkomen dat basisscholen sluiten. "De laatste school in het dorp betekent einde van het verhaal. Als jongeren wegtrekken, vergrijst de polder in een hoog tempo." Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) vroeg inzet voor betaalbare woningen. "Daarmee kan je starters stimuleren."

Wethouder Sleeuwenhoek zag het amendement als teken van betrokkenheid en vond dat de motie van de PvdA niet de opkomst betrof. "De avonden waarop wij met tal van instanties en inwoners spraken, werden druk bezocht. Daarnaast hebben we flyers uitgedeeld om mensen om input te vragen. Wij delen de zorg voor wat betreft wonen en werken in deze gemeente. Dat willen we graag faciliteren. Wethouder Vente is daar volop mee bezig."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden