• Jonge ransuilen, ook wel takkelingen genoemd.
• Jonge ransuilen, ook wel takkelingen genoemd. Foto: Rob Kempers

NVWK gaat ransuilen inventariseren

Algemeen 183 keer gelezen

REGIO • Naast kerk- en steenuilen gaat de uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) nu ook ransuilen inventariseren.

De soort heeft het moeilijk door de komst van de havik en het - door menselijk toedoen - verdwijnen of verstoren van de gemeenschappelijke winterslaapplaatsen. Dat gebeurt vaak uit onwetendheid. De ransuil broedt veel in bebouwingslinten en randen van de bebouwde kom.

De jongen die het nest verlaten hebben (takkelingen) kunnen nog niet goed vliegen en roepen in deze tijd van het jaar veel om contact met de ouders te houden. Ze roepen vaak tot ver in augustus. Deze roep is makkelijk te herkennen: het lijkt sterk op een piepende schommel. Ze roepen vanaf ongeveer 22.30 uur en dan zijn bijna alle andere vogels stil. 'Kortom: lokaliseren is makkelijk', schrijft de NVWK.

Oproep
Een oproep in 2014 leverde nuttige reacties op, waardoor leden van de werkgroep precies wisten waar een stel jonge ransuilen in Ouderkerk uithing. 'Dat was erg leuk, maar het biedt ons ook de mogelijkheid om - uiteraard samen met de eigenaar - de uilen en hun biotoop te beschermen. Onze ervaring is dat mensen het erg leuk vinden als op hun erf uilen worden ontdekt. Ze zijn bovendien erg nuttige opruimers van plaagsoorten als muizen en ratten.'

Waarnemingen doorgeven kan via: 06-53579285 (na 20.00 uur) of door een bericht (met datum, tijd en locatie) te sturen naar: uilenwerkgroep@nvwk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden