• Robert Goudriaan en Dorenda Gerts.
• Robert Goudriaan en Dorenda Gerts.

Oplevering drie natuurgebieden in Krimpenerwaard

Algemeen 1.074 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Rond de zomer zit het erop. Dan is de herinrichting van de polders De Nesse, Oudeland-Zuid en de Berkenwoudse Driehoek voltooid. Op 500 hectare voormalige landbouwgrond krijgt de natuur inmiddels alle ruimte om zich te ontwikkelen.

En dat gaat snel. Zo kleuren de aangelegde natuurvriendelijke oevers al groen en schieten langs de waterkant de eerste rietstengels omhoog. In een jaar tijd is er een hoop gebeurd. Voor de 'nieuwe' natuur is er volop gegraven en gebouwd. "We hebben watergangen gebaggerd en verbreed en er liggen dammen en duikers die een flexibel peilbeheer mogelijk maakt", somt projectleider Robert Goudriaan van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op. De gebieden zullen 'vernatten', om de beoogde natuurontwikkeling te realiseren. Bijkomend voordeel is dat ook de bodemdaling wordt tegengaan. Een groot verschil met vroeger toen boeren er alles aan deden om hun percelen droog te houden.

Lint
De werkzaamheden die het waterschap uit liet voeren, maken deel uit van de Gebiedsovereenkomst Veenweiden. Daarin is vastgelegd om 2.250 hectare natuur aan te leggen in de Krimpenerwaard. Dit als onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland, een lint van natuurgebieden die dwars door Nederland loopt. Met de inrichting van deze 500 hectare (kosten: 3,3 miljoen euro) is er een eerste stap gezet.

Goudriaan kijkt tevreden terug op het verloop van het project. "Naast dat de weersomstandigheden mee zaten, verliep de samenwerking tussen alle betrokken partijen prima. Elke week zaten we op een vast tijdstip met elkaar om de tafel, om de werkzaamheden te bespreken. Er was wel eens discussie. Dat is niet zo gek, want voor elk gebied lag er een andere doelstelling. Zo is het de bedoeling dat De Nesse uitgroeit tot een aantrekkelijk gebied voor weidevogels en ontstaan er in de Berkenwoudse Driehoek en Oudeland Zuid botanische graslanden. Dan moet je tijdens het proces soms wat bijsturen."

Boeren
Qua beleving is er wel wat veranderd. Hoogheemraad Dorenda Gerts vindt dat vrij logisch als je zoveel hectare grond een natuurbestemming geeft. Toch gaat de koe niet verdwijnen uit het landschap. "Boeren blijven nodig om de natuur te onderhouden. Landbouw en natuur kun je in dit gebied ook prima combineren. Ze kunnen elkaar zelfs versterken. Natuur ontwikkelen in samenhang met de bestaande veehouderij is mogelijk. Iets waar het Zuid-Hollands Landschap en de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard al volop mee bezig zijn. Maar ook 'natte' landbouw biedt mogelijkheden. Denk aan de teelt van cranberry's waar Bart Crouwers in Gouderak is mee begonnen."

Gerts noemt het bijzonder dat partijen met voorheen andere, soms tegenstrijdige, belangen nu intensief samenwerken. "Het wantrouwen is verdwenen en met elkaar kijken we hoe we dit gebied zo goed mogelijk in kunnen richten." Ze erkent dat er nog een hoop werk is te verrichten. In 2021 moet alle natuur er liggen. Dat betekent een nieuwe inrichting voor nog eens 1.750 hectare grond. Grote aaneengesloten gebieden liggen er niet meer in de Krimpenerwaard. "Het gaat echt om maatwerk", zegt Gerts. "Dat maakt het er niet makkelijker op, maar die einddatum gaat we halen."

Generaties
De aanleg van nieuwe natuur ligt nog altijd gevoelig in de Krimpenerwaard. Iets waar Gerts wel begrip voor heeft. "Er zitten hier boeren die generaties lang op dezelfde plek wonen en werken. Die worden nu gedwongen na te denken over hun toekomst. Met elkaar, provincie Zuid-Holland, gemeente Krimpenerwaard, het hoogheemraadschap, agrarische partijen, lokale ondernemers, en natuur- en recreatieorganisaties zoeken we naar oplossingen. Want hoe je het wendt of keert: het gaat hier veranderen."

De feestelijke oplevering van de drie natuurgebieden is donderdag 22 juni van 18.45 tot 21.30 uur bij de beheerboerderij van het Zuid-Hollands Landschap, gevestigd langs de Schaapjeszijde 4 in Ouderkerk aan den IJssel. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via het inschrijfformulier op www.hhsk.nl/aanmeldendrienatuurgebieden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden