Afbeelding

Fracties Provinciale Staten vrezen 'Groningse toestanden'

Algemeen 174 keer gelezen

HAASTRECHT • Ook Zuid-Holland kan te maken krijgen met veiligheidsrisico's en fikse schades als gevolg van aardgaswinning. Hiervoor waarschuwen de fracties van SP, Groen Links, Partij voor de Dieren, CDA, ChristenUnie/SGP en 50PLUS in Provinciale Staten.

Aanleiding zijn concrete plannen om op meerdere locaties in Zuid-Holland nieuwe gasvelden aan te boren.

Het gaat om plannen voor aardgaswinning in Midden-Delfland, bij Haastrecht/Vlist (natuurgebied bij de Hoenkoopse Buurtweg) en om exploitatie van het Papekopveld onder Woerden via een boorinstallatie bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

De fracties hebben schriftelijke vragen ingediend bij het provinciebestuur. De partijen wijzen niet alleen op de risico's van forse schade aan woningen en wegen door aardbevingen en verzakking. 'Ook de landbouw loopt risico door de versnelde bodemdaling, verzilting en bodemverontreiniging. Verder draagt aardgaswinning -als vorm van fossiele energie– niet bij aan de Zuid-Hollandse inzet op de transitie naar duurzame energie'.

De partijen willen daarnaast bij voorbaat duidelijkheid over de aansprakelijkheid, mochten de plannen onverhoopt toch doorgaan. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst is bezorgd: "De veengebieden zakken ook zonder gaswinning al hard genoeg."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden