Afbeelding

'Meldkamer spil in halen norm aanrijtijden politie'

Algemeen 333 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De aanrijtijden van de politie bij spoedgevallen hangen vooral af van de verwerking van het telefonische verzoek van inwoners bij de meldkamer. In principe moet binnen twee minuten duidelijk zijn waar de surveillancewagen met spoed naartoe moet.

"Dat lukt niet altijd. Bovendien is de Krimpenerwaard een uitgestrekt gebied. Persoonlijk heb ik liever dat andere diensten zoals brandweer en ambulance eerder bij een brand of ongeluk aanwezig zijn dan de politie. Zij kunnen ter plekke meer uitrichten", stelde teamchef Gert-Jan van der Burg van de eenheid Krimpenerwaard dinsdagavond tijdens de commissie samenleving.

Diverse vertegenwoordigers van de politieke partijen hadden aangedrongen op een toelichting op het feit dat de politie niet altijd binnen een kwartier op de plaats van bestemming komt.

Van der Burg nuanceerde deze cijfers. "In 88 procent van de gevallen lukt dat wel. Meer dan de landelijke norm van 90 procent zullen we op het platteland nooit scoren. Ik kan alleen hopen dat de meldkamer sneller reageert en dat we op het moment van het incident in het hart van de Krimpenerwaard rijden. Ook de veiligheid van mijn mensen speelt een rol. Ik wil niet dat ik vanwege het halen van de norm straks naast de kist van een collega sta."

Van der Burg kon niets zeggen over mogelijke uitbreiding van het team Krimpenerwaard. Burgemeester Roel Cazemier wil zich daar hard voor maken, maar ook andere bestuurders uit Hollands Midden hebben deze wens geuit.

"De korpsleiding gaat over de verdeling van de agenten. Volgend jaar zal dat weer ter sprake komen, maar op de sterkte heb ik geen enkele invloed. Ik probeer met het huidige toegekende aantal onze dienstverlening optimaal te houden", stelde de teamchef.

Hij komt op 19 september wederom naar de gemeenteraad om dieper in te gaan op de keuzes bij de politie. Burgemeester Cazemier wil naar een prioriteitenlijst toe om de dienstverlening te vereenvoudigen. Inmiddels rijden er in het weekeinde twee surveillancewagens door de polder.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden