• Beeld uit 'Talk d'HuZes'.
• Beeld uit 'Talk d'HuZes'.
video

Talk d'HuZes: ‘We trainen ons te blubber en gaan ervoor’

Algemeen 463 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • 'Van mijn conditie zal ik het niet moeten hebben, maar dat compenseer ik wel met mijn mentale bagage', stelt Alpe d'HuZes-deelnemer Wim Koutstaal.

De Schoonhovenaar nam in 2016 voor de tweede keer deel aan Alpe d'HuZes en fietste ondanks de diagnose' Pfeiffer' de Nederlandse berg viermaal op. "De ziekte die ik onder de leden had bleek echter geen Pfeiffer te zijn, maar Hodgkin (vorm van lymfklierkanker, red). Het afgelopen halfjaar ben ik druk geweest met chemo en bestralingen, maar ik ben inmiddels gelukkig schoon verklaard. Ter afsluiting van die periode wil ik opnieuw graag de Alp op fietsen. Inmiddels ben ik basisconditie aan het opbouwen, maar ik zal het vooral van doorzettingsvermogen moeten hebben."

Fiets gestolen
Ook bijzonder is het verhaal van Janet Steenhoven, die haar deelname aan Alpe d'HuZes wel op een heel bijzondere wijze gedwarsboomd zag. "Tijdens mijn eerste training werd ik onwel en iemand die me te hulp schoot, ging er vervolgens met mijn fiets vandoor. Naast dat het gewoon een rotstreek was, voelde het dubbel niet goed, omdat ik met die fiets vorig jaar had deelgenomen aan Alpe d'HuZes. Ik reed toen in een shirt met daarop de afbeelding van mijn moeder. De fiets had voor mij dus een emotionele waarde." De Moordrechtse zette echter 'het negatieve om in het positieve' en besloot zich aan te melden als vrijwilliger.

Beiden komen aan het woord in Talk d'HuZes, de bomvolle maar interessante thema-uitzending die RTV Krimpenerwaard maakte in de aanloop naar Alpe d'HuZes. Regiodeelnemers, vrijwilligers en radiomensen gaan op uitnodiging van de presentatoren Nico Dullaart en Ilja Bakker uitgebreid in op hun band met het bijzondere evenement, waarin de Alpe d'Huez moet worden bedwongen in de strijd tegen kanker.

Peter de Gast verloor een goede collega en zag zijn zus worstelen met borstkanker. Toen ook zijn fietsmaat werd geconfronteerd met (teelbal)kanker, besloten ze samen de berg op te gaan fietsen. "We trainen ons te blubber en gaan ervoor op 1 juni", belooft hij.

Kracht
Ook te gast waren Dick Spek en Arie Kok, twee sponsors van Radio d'HuZes. Eerstgenoemde, eigenaar van een autobedrijf te Ouderkerk a/d IJssel, verloor in 2003 zijn dochter aan kanker en putte jaren later steun aan zijn deelname aan Alpe d'HuZes. "Het is een mooi evenement. De gesprekken die je onderweg heb zijn emotioneel, maar geven je veel kracht."

Dirk Both probeerde een aantal jonge mensen uit zijn woonplaats Berkenwoude enthousiast te krijgen voor deelname aan Alpe d'HuZes, maar één voor één haakten ze af. "Ik had echter mijn deelname al toegezegd en belofte maakt schuld." Hij staat er gelukkig niet helemaal alleen voor, want dochter Jolanda vergezelt hem op de wandeltocht naar de top. "Ik hoop dat het de aanzet wordt tot een grotere delegatie uit Berkenwoude volgend jaar."

Nardy Beckers is niet alleen vrijwilliger; ze zet zich ook in voor het werven van vrijwilligers. De Alphense kreeg tijdens de uitzending al enkele toezeggingen van studiogasten om haar bij te staan.

Overuren
Tenslotte kwamen de radiomakers zelf aan het woord. Zij zullen weer overuren moeten maken om iedereen thuis van informatie en mooie verhalen te voorzien. Deelnemers uit de regio werden opgeroepen zich vooral zelf te melden bij het radioteam, dat zowel op het start- als het finishplein present is, met daarbij ook nog eens een tv-ploeg op de berg.

Radio d'HuZes is woensdag 31 mei te beluisteren van 8.00-18.00 uur vanaf locatie en van 18.00-22.00 vanuit de studio in Bergambacht. Op de dag van Alpe d'HuZes zelf (donderdag 1 juni) duurt de marathonuitzending van 4.00 tot circa 20.15 uur vanaf de berg, met het sluitstuk vanuit de studio in Bergambacht.

"Ondertussen zijn we als team dan druk bezig om de studio af te breken, de kabels op te rollen en alles transportklaar te maken", kijkt Arjan Tegelenbosch namens Radio d'HuZes alvast vooruit op een drukke maar hopelijk weer zeer geslaagde dag.

'Talk d'HuZes' is terug te zien via: 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden