• Arno van Doorn haalt vast het bord naar binnen. (foto: Floris Bakker)
• Arno van Doorn haalt vast het bord naar binnen. (foto: Floris Bakker)

Baljé Chaussures stopt ermee: 'Je ziet winkel door je vingers glippen'

Algemeen 3.580 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Baljé Chaussures houdt na twaalf jaar op te bestaan. De schoenenzaak aan de Krimpense Parkzoom sluit in de zomer haar deuren.

Dinsdag 2 mei begint de opheffingsuitverkoop. Die eindigt over drie maanden wanneer Arno van Doorn en zijn partner Brigitte Baljé de sleutel van het pand inleveren bij de verhuurder.  "Dan zit het erop", zegt Brigitte met tranen in haar ogen. "Dit was onze droom. Het is ontzettend jammer dat het zo moet eindigen."

Door de crisis en groeiende verkoop van schoenen via internet had Baljé Chaussures het de laatste jaren al lastig, "maar de wegafsluiting heeft ons echt genekt", zegt Arno. "Een jaar lang keken we tegen een zandbak aan. Dat houd je gewoon niet vol!"

Frustrerend
Vanaf dag één van het project, waarbij de riolering werd vervangen en de Parkzoom opnieuw werd bestraat, liep het aantal klanten terug. Iets wat Arno niet had verwacht. Het bord met daarop de mededeling dat de winkels bereikbaar waren hielp nauwelijks.

"Een patatje halen of naar de kapper deden de mensen nog wel. Maar voor een paar schoenen is dat blijkbaar toch anders. Heel frustrerend, want je ziet je winkel gewoon door je vingers glippen."

Diverse keren spraken Arno en Brigitte met aannemer en gemeente. "Ze toonden tijdens die gesprekken alle begrip voor onze situatie, maar in de praktijk heb ik daar niets van teruggezien", zegt Arno geërgerd. De boodschap was: 'Je bent ondernemer…zoek het maar uit'." De nadeelcompensatie die ze aan konden vragen bleek een wassen neus. "Om daarvoor in aanmerking te komen moet je allerlei papieren invullen. Een heel gedoe. Dat zagen we gewoon niet meer zitten."

Risico
Kort geleden hakte het ondernemersechtpaar de knoop door en viel het besluit om ermee te stoppen. "Financieel en emotioneel zaten we er op dat moment he-le-maal doorheen", zucht Arno. "Als je een nieuwe collectie in zou kopen, loop je weer een enorm risico. Dat risico wilden we niet meer nemen."

Het loslaten is lastig, merkt Brigitte. "Twaalf jaar lang zijn we hier zeven dagen per week bezig geweest om van deze zaak een succes te maken. Nooit gingen we op vakantie en ons inkomen lag al die tijd onder het sociaal minimum. We moesten baantjes erbij nemen om de boel draaiende te houden. Het maakte ons niets uit, want we genoten van ons werk. Elke dag weer."

Arno denkt dat er wel degelijk plek is voor 'stenen' winkels zoals Baljé Chaussures. "Consumenten kopen hun schoenen weliswaar steeds vaker online, maar wij verkopen hele exclusieve dames- en herenschoenen. Die vind je niet op het internet."

Op de vraag wat hij gaat doen na de sluiting blijft het lang stil. "Ik ben geboren tussen de schoenendozen, heb in m'n leven niets anders gedaan dan schoenen verkopen. Wat moet ik? Wie zit er nog te wachten op iemand van 47? Ik hoop echt dat er ergens een deurtje voor mij opengaat."

Reactie
De gemeente laat in een reactie weten het te betreuren dat Baljé Chaussures heeft besloten om te stoppen. Een woordvoerder verklaart dat er voorafgaand aan en tijdens het project veelvuldig contact is geweest met ondernemers aan de Parkzoom.

"Belangrijk is te melden dat de ondernemers altijd via één zijde bereikbaar zijn geweest. Dit alles hebben we met bebording en berichten via onze communicatiekanalen duidelijk kenbaar gemaakt. Tijdens de voor winkeliers belangrijke decembermaand is de Parkzoom op verzoek van winkeliers helemaal opengesteld, waarna in januari van dit jaar afronding van het werk heeft plaatsgevonden. Ook hebben we aan Baljé - hoewel wegwerkzaamheden in Nederland in principe als bedrijfsrisico wordt aangemerkt - de mogelijkheid geboden om de hen benoemde financiële schade aan te tonen, zodat we de mogelijkheid van compensatie zouden kunnen beoordelen. Hiervan heeft Baljé uiteindelijk besloten af te zien. Wij respecteren deze keuze. Daardoor blijft het wel onduidelijk wat de daadwerkelijke impact van de werkzaamheden op de bedrijfsvoering van Baljé is geweest."

Floris Bakker

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden